Home Nieuws Politie Amsterdam wil niet ingrijpen maar praten met studenten

Politie Amsterdam wil niet ingrijpen maar praten met studenten

Studentenprotest voor Palestina in Amsterdam, 8 mei 2024. Beeld: de Kanttekening

De politie in Amsterdam wil niet meer ‘fors ingrijpen’ bij toekomstige studentenprotesten. Dat zei algemeen commandant Piet Kelder tegen de Amsterdamse nieuwszender AT5.

De commandant was vorige week bij meerdere bezettingen aanwezig om die te beëindigen. Dat kost volgens hem niet alleen veel mankracht, – zo moesten sommigen agenten vierentwintig uur achter elkaar werken – maar ook het normale werk van ME’ers werd hierdoor beïnvloed. Hij denkt dat problemen met studenten ook pratend opgelost kunnen worden.

Kelder legt uit dat de ME een neventaak is voor de meeste agenten. ‘Ze doen het naast hun normale werk. Een deel van de agenten had net een normale ochtenddienst gedraaid en kreeg daarna te horen dat ze ingezet zouden worden als ME’er. Dit heeft enorme consequenties voor het normale werk’, aldus Kelder.

Op de vraag of de ME te veel geweld heeft gebruikt tegen demonstranten en sympathisanten, antwoordt Kelder dat er juist ‘meerdere keren’ is gewaarschuwd. Wel erkent hij dat er ‘bepaalde emoties’ kunnen blijven hangen.

‘Als wij zien dat het escaleert, dat mensen bijvoorbeeld uit hun rol vallen, is er altijd een commandant heel dicht bij die deze collega er heel snel tussenuit haalt. Ook omwille van dat het niet heftig wordt,’ aldus de commandant tegen de nieuwszender.