Home Nieuws ‘Politieke gevangenen in Turkije makkelijke prooi voor coronavirus’

‘Politieke gevangenen in Turkije makkelijke prooi voor coronavirus’

Onder de politieke gevangenen in Turkije bevinden zich prominenten als zakenman en filantroop Osman Kavala (rechts), schrijver en journalist Ahmet Altan (midden) en Selahattin Demirtas (links), oud-voorman van de pro-Koerdische HDP-partij (Foto's: Associated Press, Ahmet Altan)

Gevangenen in Turkije lopen een verhoogd risico om het nieuwe coronavirus te krijgen. Daarvoor waarschuwt de Turkse NGO Vereniging van Juristen voor Vrijheid (ÖHD). 

De Turkse gevangenissen zijn overbevolkt zijn en er worden geen maatregelen genomen om gevangenen te beschermen, aldus de mensenrechtenorganisatie na inspectie van enkele gevangenissen in het oosten van Turkije.

Zo krijgen gevangenen volgens ÖHD geen desinfecterende middelen, handschoenen of een mondkapje om zichzelf te beschermen tegen besmetting vanuit medegevangenen en bezoekers.

Turkije kent naar schatting 300.000 gevangenen. ÖHD roept de Turkse overheid op de gevangenen vrij te laten of onder huisarrest te plaatsen.

Volgens de laatste officiële cijfers zijn in Turkije 1.529 mensen besmet met COVID-19, waarvan 37 zijn overleden.

Turkije zou van plan zijn om gevangenen tijdelijk uit de gevangenis te halen, twitterde de Spaanse Europarlementariër en Turkije-rapporteur Nacho Sánchez Amor gisteren. Maar dit zou dan niet gelden voor politieke gevangenen, die volgens de Turkse overheid terroristen zijn.

Vele journalisten, advocaten, schrijvers, politici ambtenaren en leraren moeten in dat geval in de gevangenis blijven. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) eist daarom dat zij worden vrijgelaten.

‘Terrorisme mag dan klinken als de ergste van alle misdaden, maar in Turkije misbruikt de regering deze aanklacht voor politieke doeleinden’, stelt HRW in een statement. Volgens een rapport van HRW zitten ongeveer 50.000 Turken in de cel omdat ze een ‘terroristische organisatie’ zouden steunen.

Met ‘terroristische organisaties’ bedoelt Turkije – naast IS – de gewapende Koerdische PKK-separatisten in het zuidoosten van het land, die ook in de EU en in Amerika op de terreurlijst staan, en de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. President Erdogan beschuldigt Gülen ervan achter de mislukte couppoging van 2016 te zitten. Gülen zelf ontkent.

Onder de politieke gevangenen in Turkije bevinden zich prominenten als zakenman en filantroop Osman Kavala (foto rechts), schrijver en journalist Ahmet Altan (foto midden) en Selahattin Demirtas (foto links), oud-voorman van de pro-Koerdische HDP-partij.

Er is nu ook een petitie gestart voor de politieke gevangenen in Turkije.