Home Nieuws Ramadanfoto van Duitse voetballer leidt tot commotie

Ramadanfoto van Duitse voetballer leidt tot commotie

Bron: Instagram

In Duitsland is ophef ontstaan rondom de Duitse international Antonio Rudiger die voor Real Madrid speelt. Hij plaatste aan het begin van de islamitische vastenmaand een foto op zijn eigen Instagram-account, gekleed in een wit gewaad, biddend op zijn knieën én met zijn wijsvinger omhoog. ‘Moge de Almachtige ons vasten en bidden accepteren’, schreef hij daarbij. Vooral de opgeheven wijsvinger heeft tot nare reacties geleid. Zo meldt de Duitse nieuwszender Welt.

De wijsvinger zou symbool staan voor ‘islamisme’ en ‘extremisme’, is de beschuldiging op sociale media, maar ook van oud-hoofdredacteur Julian Reichelt van dagblad Bild.

De speler zelf distantieert zich echter ‘krachtig’ van zulke aantijgingen en heeft een klacht ingediend tegen Reichelt bij het Duitse OM. Hij heeft wel een verklaring afgelegd over de wijsvinger die naar de hemel wijst.

‘Het gebaar dat ik gebruikte is de zogenaamde tawhid-vinger. In de islam wordt dit beschouwd als een symbool van eenheid en uniciteit van God’, aldus Rudiger die ook claimt dat het gebaar wijdverspreid is onder moslims. ‘Het is pas onlangs als onproblematisch gecategoriseerd door het federale ministerie van Binnenlandse Zaken’, voegt hij toe.