Home Nieuws Rechtszaak tegen Duitsland vanwege wapensteun aan Israël start

Rechtszaak tegen Duitsland vanwege wapensteun aan Israël start

Internationaal Gerechtshof Den Haag. Beeld: Wikimedia Commons

Vandaag start de rechtszaak bij het Internationaal Gerechtshof die Nicaragua heeft aangespannen tegen Duitsland. Het Centraal-Amerikaanse land dat geleid wordt door dictator Ortega, wil dat Duitsland stopt met de wapensteun aan Israël vanwege de vermeende genocide in Gaza. Zo meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

De krant suggereert dat de aanklacht te maken heeft met een VN-rapport over de beroerde mensenrechtensituatie in Nicaragua, gepubliceerd op 29 februari met een Duitser aan het hoofd van de VN-onderzoekers. Een dag later diende Nicaragua de aanklacht in tegen Duitsland waarin het beschuldigd wordt van medeplichtigheid aan de vermeende genocide in Gaza.

Vandaag presenteert het land de beschuldigingen en morgen mag Duitsland zich verdedigen.

Frankfurter Allgemeine meldt dat het niet ‘verassend’ is dat Nicaragua met deze aanklacht komt, omdat het land deel zou uitmaken van een antiwesters blok van landen als Rusland, Iran en China. Het zou om een ‘symbolische speldenprik’ gaan.

In Gaza zijn sinds 7 oktober meer dan 30.000 Palestijnen omgekomen door Israëlische bombardementen en grondoperaties. De bevolking lijdt en sterft door honger en ondervoeding, omdat Israël het land hermetisch heeft afgesloten voor hulp van de rest van de wereld. De VN-rapporteur Francesca P. Albanese spreekt in een interview in de Kanttekening van ‘genocide’.