Home Nieuws Rusland blijft Armeense grens met Iran en Turkije bewaken

Rusland blijft Armeense grens met Iran en Turkije bewaken

Historisch Armenië. Beeld: Pixabay

Hoewel een deel van het Russische leger vertrekt uit Armenië, zullen Russische troepen in de toekomst een rol blijven spelen in de bewaking van de Armeense grenzen met Turkije en Iran. Zo meldt de Turks-Armeense krant Agos.

De Armeense premier Nikol Pasinyan en de Russische president Vladimir Poetin zijn overeengekomen dat het Russische leger uit ‘sommige gebieden’ in Armenië vertrekt. Maar de Russen blijven aanwezig aan de Turkse en Iraanse grens.

Armenië was na de verloren oorlog met Azerbeidzjan in Nagorno-Karabakh teleurgesteld over de traditionele Russische rol als beschermheer van de Armeniërs. De Russen die verwikkeld zijn in een langdurige oorlog met Oekraïne, hebben de Azerbeidzjaanse agressie niet kunnen stoppen.

De Armeense premier nam daarop een pro-westerse houding aan en er ontstonden geruchten dat de Russische aanwezigheid in Armenië volledig zou verdwijnen.

Dat blijkt nu niet meer het geval. ‘Door gewijzigde omstandigheden zijn Pasinyan en Poetin tot een overeenkomst gekomen’, meldt de Russische woordvoerder tegen Agos. Vermoedelijk worden de toenemende Azerbeidzjaanse aanspraken op Armeens grondgebied bedoeld. Ook Turkije aast, samen met ‘broederstaat Azerbeidjzan’, op een landverbinding door Armeens grondgebied.