Home Nieuws Saïd en Lody winnen de Truus Wijsmuller Prijs

Saïd en Lody winnen de Truus Wijsmuller Prijs

Saïd en Lody poseren bij beeld Truus Wijsmuller. Facebook Stichting Saïd en Lody

Het islamitisch-Joodse verzoeningsduo Saïd Bensellam en Lody van de Kamp krijgt erkenning voor de jarenlange inzet voor verbinding en dialoog. De Amsterdammers hebben de Truus Wijsmuller Prijs gewonnen. 

Dit deelde Karen Kamps, voorzitter van de stichting Saïd en Lody, zondag op haar Facebookpagina. ‘De prijs wordt aan Saïd en Lody uitgereikt omdat ze het verschil maken, inspireren, aanmoedigen en standvastig zijn.’ 

De Marokkaans-Nederlandse jongerenwerker en de Joodse rabbijn werken sinds 2010 als duo. Samen gaan ze in gesprek met jongeren over discriminatie, racisme en beeldvorming. Ze staan regelmatig voor de klas en zijn veel actief op buurtniveau om daar de verbinding te maken. 

Vandaag de dag is het werk van Saïd en Lody waardevoller dan ooit. De Joods-islamitische betrekkingen zijn sinds de oorlog in Gaza verslechterd. Het debat over deze oorlog ontaardt vaak meteen in vijandigheid, met aan beide kanten beschuldigingen van antisemitisme en islamofobie. 

De prijs wordt twee keer per jaar uitgereikt door de Stichting Wijsmuller-Meijer aan iemand die op sociaal-maatschappelijk gebied het verschil maakt. De stichting is vernoemd naar Truus Wijsmuller,  een verzetsvrouw die – samen met anderen – 10.000 Joodse kinderen uit Duitsland en andere bezette gebieden in veiligheid heeft gebracht. Ze organiseerde hun vertrek naar Engeland en de Verenigde Staten middels ‘kindertransporten’. Ze ontving daarvoor de Israëlische Yad Vashem onderscheiding als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. 

Lody van de Kamp schrijft als columnist voor de Kanttekening. Zijn columns lees je hier.