Home Nieuws Secretaris-generaal VN: landen moeten meer doen tegen moslimhaat

Secretaris-generaal VN: landen moeten meer doen tegen moslimhaat

Beeld: Wikimedia Commons / U.S. Mission Photo / Eric Bridiers

VN-secretaris-generaal António Guterres vindt dat er wereldwijd meer moet gedaan om moslimhaat te bestrijden.

‘We moeten blijven aandringen op beleid dat de mensenrechten en de religieuze, culturele en unieke menselijke identiteit volledig respecteert’, zei hij in een vooraf opgenomen video-uitzending voor de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC). Bijna zestig landen zijn lid van de OIC.

De secretaris-generaal haalde een recent rapport aan de VN-Mensenrechtenraad aan, waarin wordt vastgesteld dat de achterdocht, discriminatie en haat jegens moslims tot ‘epidemische proporties’ is gestegen.

Guterres haalde het voorbeeld aan van moslimvrouwen, die op drie niveaus worden gediscrimineerd: omdat ze vrouw zijn, omdat ze van een andere etniciteit zijn en omdat ze moslim zijn.

‘Intolerantie tegenover moslims is helaas in lijn met andere verontrustende trends die we wereldwijd zien – een heropleving van etnisch-nationalisme, neonazisme, stigma en haatzaaiende uitlatingen gericht op kwetsbare bevolkingsgroepen, waaronder moslims, joden, sommige christelijke minderheidsgemeenschappen en andere’, aldus de secretaris-generaal.