Home Nieuws Soedan: paramilitaire groep RSF verovert Darfur

Soedan: paramilitaire groep RSF verovert Darfur

Vluchtelingenkamp in Soedan. (Beeld: Wikimedia Commons)

Het grootste gedeelte van de westelijke Soedanese regio Darfur is in handen gevallen van de Rapid Support Forces (RSF). Noord-Darfur en de provinciale hoofdstad Al-Fasher zijn op dit moment nog in handen van het leger.

De paramilitaire groep RSF heeft in de afgelopen weken de controle over vier van de vijf regio’s van Darfur gekregen. De verovering van het grootste gedeelte van Darfur komt op het moment dat de gesprekken tussen RSF en het Soedanese leger in de Saoedische havenstad Jeddah zijn vastgelopen.

De RSF heeft in Darfur een eigen bestuur opgezet, terwijl het Soedanese leger nu werkt aan de vorming van een oorlogsregering in Port Sudan aan de oostkust van het land. Dit is een nieuwe stap in de richting van de fragmentatie van de staat, aldus analisten.

Al zes maanden vechten de RSF en het Soedanese leger over de controle over het land. Beide partijen raakten half april slaags, omdat de RSF weigerde op te gaan in het reguliere Soedanese leger. De ruggengraat van de naar schatting 100.000 RSF-strijders wordt gevormd door Arabieren. Veel oudere strijders behoorden twintig jaar geleden tot de beruchte Janjaweed-milities, die in opdracht van oud-president Omar al-Bashir een genocidale oorlog voerden tegen de zwarte bevolking in Darfur. Daarbij kwamen toen zo’n 300.000 mensen om. De RSF maakt zich nu ook schuldig aan wreedheden. RSF-strijders vermoorden onschuldige burgers, verkrachten vrouwen en verdrijven mensen uit hun huizen. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.