Home Nieuws Sri Lanka zet crematie islamitische coronadoden door, ondanks protest

Sri Lanka zet crematie islamitische coronadoden door, ondanks protest

Beeld: YouTube

De autoriteiten in Sri Lanka hebben aangegeven de stoffelijke overschotten te zullen cremeren van negentien moslims die aan het coronavirus zijn overleden. Nabestaanden hadden om religieuze redenen bezwaar aangetekend, maar daar heeft de overheid geen boodschap aan.

Sinds oktober zit Sri Lanka in de tweede golf van de coronapandemie. Er zijn sindsdien meer dan 29.300 mensen besmet met het virus; tenminste 142 mensen zijn eraan overleden.

Het beleid van Sri Lanka is dat mensen die als gevolg van het coronavirus zijn overleden worden gecremeerd. Dit geldt ook voor de moslims die aan corona zijn overleden, terwijl crematie verboden is volgens de islamitische wet.

Ook tijdens de eerste coronagolf werden moslims die als gevolg van het coronavirus waren overleden gecremeerd. Het overheidsbeleid werd door moslims aangevochten bij het Hooggerechtshof zijn ingediend. Maar het hof heeft nu besloten deze geluiden naast zich neer te leggen.

Amnesty International vindt het cremeren van moslims onrechtvaardig. Sri Lanka gebruikt de coronapandemie om moslims nog meer te marginaliseren, stelt de organisatie.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie maakt het voor de verspreiding van het virus niet uit of de lichamen van coronadoden worden verbrand of begraven.

Moslims maken zo’n tien procent van de bevolking van Sri Lanka uit, waar ruim twee derde boeddhist is. Ook wonen er hindoe- en christenminderheden.

Vorig jaar pleegden moslimextremisten op paaszondag aanslagen op christelijke kerken in Sri Lanka. De Verenigde Naties zagen daarna een stijging in moslimhaat op het eiland.