Home Nieuws Tunesië wil van vluchtelingen af, maar Europa wil ze niet hebben

Tunesië wil van vluchtelingen af, maar Europa wil ze niet hebben

Eric van der Burg wil dat Tunesië vluchtelingen tegenhoudt, die naar Europa willen. (beeld: Wikimedia Commons)

Europa onderhandelt momenteel met Tunesië. Het doel is om vluchtelingen tegen te houden, die vanuit Afrika naar Europa willen reizen. De Tunesische president wil zelf ook af van de vele migranten in zijn land. Zijn uitspraken zorgen er juist voor dat steeds meer mensen op bootjes naar Italië vluchten.

Organisaties die zich inzetten voor mensenrechten, houden hun hart vast. Zij vrezen dat de situatie voor vluchtelingen minder veilig wordt. Laat mensenrechten zwaarder wegen dan politiek. Die oproep doet Human Rights Watch. Deze bekende mensenrechtenorganisatie wil niet dat de Europese Unie afspraken maakt met Tunesië over het tegenhouden van vluchtelingen.

Zulke afspraken zijn er al sinds 2016 met Turkije. Dat land vangt drie tot vier miljoen Syrische vluchtelingen op. De Europese Unie betaalt Turkije miljarden. In ruil daarvoor mogen de vluchtelingen niet naar Europa reizen.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) is juist voorstander van afspraken met Tunesië. De Nederlandse regering wil voorkomen dat migranten de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee maken naar Europa. Daarom wil Van den Burg dat Tunesië vluchtelingen gaat tegenhouden voordat ze de zee op kunnen gaan.

Ook de Tunesische president Kais Saied wil af van de vele vluchtelingen die in zijn land stranden. Hij waarschuwde in februari voor deze migranten, die vooral uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara komen. Zij bedreigen volgens Saied de Arabische en islamitische identiteit van Tunesië.

Saied vreest voor ‘omvolking’ van zijn land. Omvolking is een complottheorie die ontstond in extreemrechtse kringen. Zij vrezen dat de ‘oorspronkelijke’ bevolking geleidelijk vervangen wordt door migranten. Saied zei over de vluchtelingen in zijn land: ‘Het geheime doel van de illegale immigratie is om Tunesië te beschouwen als een puur Afrikaans land, dat geen banden heeft met de Arabische en islamitische naties.’

Van der Burg wil zo voorkomen dat migranten verdrinken tijdens hun gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee. In ruil daarvoor wil hij Tunesiërs studiebeurzen in de Europa geven. Die studenten moeten dan wel beloven dat ze na hun studie teruggaan naar hun land. Het doel van de Nederlandse regering is om te zorgen dat er minder mensen asiel aanvragen in Nederland.