Home Nieuws Studie: Europese kiezer laatste 20 jaar niet negatiever over immigratie geworden

Studie: Europese kiezer laatste 20 jaar niet negatiever over immigratie geworden

Foto: Associated Press / Ondrej Demi

In Europa krijgen radicaal-rechtse politieke partijen steeds meer steun. In twintig jaar groeiden deze partijen van 5 procent van de stemmen naar ongeveer 15 procent. Toch zijn Europese kiezers niet negatiever over immigratie geworden. Dit schrijft politiek socioloog Matthijs Rooduijn op het blog Stuk Rood Vlees.

In sommige landen zijn kiezers in het algemeen negatiever geworden over immigratie, zoals in Bulgarije en Hongarije. In andere landen zijn kiezers gemiddeld juist positiever geworden over immigratie, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk en in Noorwegen. ‘Maar in de meeste gevallen zijn de veranderingen zeer klein en zien we een vrijwel horizontale lijn’, schrijft Rooduijn.

De politiek socioloog baseert zijn artikel op de data van de European Social Survey, die de gemiddelde opvattingen van Europese kiezers over immigratie tussen 2002 en 2018 in kaart heeft gebracht.

Rooduijn concludeert: ‘De grafieken laten zien dat de door velen waargenomen mainstreaming van radicaal-rechts op partijniveau niet lijkt op te treden als we kijken naar de opvattingen van kiezers. Hoewel radicaal-rechtse partijen steeds succesvoller zijn geworden en middenpartijen zich steeds meer in hun richting zijn gaan bewegen, is de publieke opinie met betrekking tot het hoofdthema van deze partijen – immigratie – niet geradicaliseerd.’