Home Nieuws Taakstraffen en celstraf geëist tegen ‘dreigturken’ om social mediaposts na coup van...

Taakstraffen en celstraf geëist tegen ‘dreigturken’ om social mediaposts na coup van 2016

Foto: Pixabay

Vijf Turkse Nederlanders stonden vandaag terecht in de rechtbank in Rotterdam. De vijf bedreigden vermeende aanhangers van de Turks-Amerikaanse geestelijke Fethullah Gülen en riepen op tot geweld, stelt de Officier van Justitie.

Voor de Telegraaf deed Saskia Belleman vandaag vanuit de rechtbank verslag op Twitter. In de rechtbank kwamen verschillende social mediaberichten getoond, geplaatst vlak na de  mislukte coup die Turkije in juli 2016 trof.

Sinds de mislukte coup van juli 2016 voert Turkije een klopjacht tegen de beweging achter de Turks-Amerikaanse geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de staatsgreep.

Mehmet D. was te tijde van de couppoging in Turkije. Hij zegt dat zijn bericht bedoeld was voor de coupplegers. ‘Wat had ik voor reactie moeten geven als je als mens zoiets meemaakt? Dan moet je tegen de mensen die zoiets doen iets zeggen’, is zijn verdediging. D. stelt dat er werd geschoten op zijn zoon en hij tanks voorbij zag denderen.

De verdachten beroepen zich ook op hun ‘Turkse temperament’ en op dat de vertalingen van hun berichten, die in het Turks geschreven zijn, niet kloppen. ‘Turks is als kauwgum, je kunt het naar iedere kant trekken die je wilt’, aldus verdachte Hakan M.

Wat in ieder geval minder aan de verbeelding overlaat is een filmpje van verdachte Bekir A., die op de dag na de coup in een filmpje zeven keer in de lucht schiet met een luchtdrukpistool. ‘Kom niet op mijn pad. Ik zweer dat ik jullie doodschiet. Dit is geen grap.’ Hij was kwaad en spreekt zelf van ‘bluf’.

Dat de verdachten zich op hun emoties beroepen, dat snapt de Officier van Justitie. Maar: ‘het rechtvaardigt dit soort berichten niet’.

De advocaten van de verdachten bepleitten vrijspraak en betoogden dat een veroordeling het vrije woord zou aantasten. En het schieten in de lucht van Bekir A. zouden we niet als bedreiging moeten zien, maar als een uiting van blijdschap zoals die wel vaker in Turkije voorkomt: de coup werd immers verhinderd.

De straffen die worden geëist variëren van taakstraffen van veertig uur en zestig uur tot een voorwaardelijke celstraf van twee weken, schrijft Belleman. De uitspraak volgt op 19 december.