Home Nieuws Tentoonstelling over Kerwin Duinmeijer, slachtoffer van racistische moord

Tentoonstelling over Kerwin Duinmeijer, slachtoffer van racistische moord

Jesse Jackson bij het graf van Kerwin Duinmeijer (beeld: Rob Bogaerts/ Anefo/ Wikimedia Commons)

Het Amsterdam Museum opende vrijdag een mini-expositie ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de moord op tiener Kerwin Duinmeijer. De Antilliaans-Nederlandse jongen werd op 20 augustus 1983 doodgestoken door een skinhead in Amsterdam. Duinmeijer kreeg geen lift naar het ziekenhuis, want de taxichauffeur wilde geen bloed op de achterbank.

De moord op de 15-jarige Duinmeijer zorgde voor een enorme schok in het Nederland van de jaren tachtig. Een dag na zijn dood demonstreerden zo’n vijfduizend mensen in Amsterdam tegen racisme. Zanger Frank Boeijen, geraakt door de moord, maakte de hit ‘Zwart Wit’, die op 2 januari 1984 werd uitgebracht.

In oktober 1983 werd Radar opgericht, het eerste officiële bureau voor racismebestrijding. Volgens Radar was de moord op Duinmeijer een racistische moord, en moest racisme te vuur en te zwaard worden bestreden.

Radar-directeur Cyriel Triesscheijn blikte in 2003 met Historisch Nieuwsblad op de moord op Kerwin Duinmeijer terug. ‘Voor mij was het de eerste keer dat het buiten iedere verdenking stond dat het om een racistische moord ging’, zei hij. ‘Dat was een sociaal keerpunt. Ons zelfbeeld, met Nederland als tolerante, open samenleving, was niet langer houdbaar.’

Ook internationaal kreeg de moord aandacht. Enkele weken nadat Duinmeijer was begraven bezocht de beroemde Afro-Amerikaanse predikant Jesse Jackson zijn graf. Een jaar na Duinmeijers begrafenis werd in het Vondelpark het standbeeld Mama Baranka (Moeder Aarde) onthuld van kunstenaar Nelson Carriho.

Een miniversie van dit standbeeld staat nu ook in het Amsterdam Museum. De minitentoonstelling schetst ook de historische context van de nasleep van de moord, door middel van krantenartikelen. Ook is er speciaal voor de veertigjarige herdenking van de moord een korte documentaire gemaakt.