Home Nieuws Terugkeer vluchtelingen op agenda van Syrisch-Turkse top

Terugkeer vluchtelingen op agenda van Syrisch-Turkse top

Bashar al-Assad. Beeld: Wikimedia Commons

De Turkse normaliseringsdrang van de betrekkingen met Syrië heeft, net voor de verkiezingen op 14 mei, een officiële ontmoeting tussen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu en zijn Syrische collega Faysal el-Mikdad opgeleverd. Tijdens de top is gesproken over de terugkeer van vluchtelingen. Dat meldt de Turks krant Yeni Safak.

Bij de Turks-Syrische top die onder het voorzitterschap van de Russische buitenlandminister Sergei Lavrov plaatsvond, schoof ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hüseyin Emir Abdullahiyan aan. Aan het einde van de ontmoeting kwam vanuit Rusland de volgende verklaring: ‘De inzet voor de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Syrië en de strijd tegen alle vormen van terrorisme wordt opnieuw bevestigd.’

Turkije stond in de Syrische burgeroorlog meer dan een decennium lang tegenover Rusland, Syrië en Iran, door Syrische rebellen te steunen die het Assad-regime wilden afzetten. De facto is dat nog steeds het geval. Toch lijkt deze ontmoeting op een officiële erkenning van de nederlaag in die oorlog. Hoewel er geen concrete afspraken zijn gemaakt, lijkt de mogelijkheid dat Syrische vluchtelingen naar Syrië worden teruggestuurd groot te worden.