Home Nieuws Turkije erkent nieuwe Koerdische partij maar niet, 30 aanvragen ten spijt

Turkije erkent nieuwe Koerdische partij maar niet, 30 aanvragen ten spijt

Beeld: YouTube

Bestuurders van de pro-Koerdische Mens- en Vrijheidspartij (PIA) protesteerden tien dagen voor het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Ankara. Ze willen dat hun politieke partij door de overheid officieel wordt erkend.

Als je in Turkije een nieuwe politieke partij wil oprichten, moet je een verzoekschrift schrijven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. De desbetreffende autoriteiten accepteren dan je verzoek. Maar PIA is na twee jaar nog steeds niet officieel erkend als politieke partij, schrijft nieuwssite Turkish Minute.

Het ministerie heeft hiervoor enkele technische redenen aangedragen. Maar de werkelijke reden, aldus Turkish Minute, is dat president Erdogan zich zorgen maakt dat de alliantie tussen zijn eigen AKP en de Vrije Zaak Partij (HÜDA-PAR), de Koerdische tak van de radicaal-islamistische Hezbollah-beweging, dan in gevaar loopt.

PIA is net als HÜDA-PAR een islamistische partij, maar staat naar eigen zeggen een ‘gematigde’ islamistische koers voor. Ook heeft PIA goede contacten met de HDP, de pro-Koerdische partij die een links-seculiere ideologie promoot en al in het parlement zit.

De HDP wordt door Erdogan beschuldigd van banden met de PKK en hangt mogelijk een verbod boven het hoofd, waar Erdogans ultranationalistische coalitiepartner MHP voor pleit. Selahattin Demirtas, voormalig medevoorzitter van de HDP, zit sinds november 2016 achter de tralies op grond van politiek gemotiveerde aanklachten.

Er zijn, aldus PIA-oprichter Mehmet Kamac (foto, midden), sinds mei 2018 meer dan dertig verzoekschriften voor erkenning naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd.

‘Ik denk dat ze ons misschien als een bedreiging hebben gezien vanwege de manier waarop wij de kwestie van de Koerden en Koerdistan aanpakken’, vertelt Kamac, ‘in het kader van rechten, rechtvaardigheid en vrijheden, en door het bevorderen van islamitische waarden naast waarden van de moderne wereld. Dit is niet langer een kwestie van het oprichten van een partij, maar een kwestie van recht en democratie.’