Home Nieuws Europees Hof voor de Rechten van de Mens: Turkije moet Demirtas vrijlaten

Europees Hof voor de Rechten van de Mens: Turkije moet Demirtas vrijlaten

Beeld: Wikimedia Commons / Voice of America

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft voormalig HDP-leider Selahattin Demirtas onschuldig verklaard. De HDP is een pro-Koerdische oppositiepartij in het Turkse parlement.

Het hof ziet geen bewijs voor de beschuldiging dat Demirtas (foto) terrorisme zou aanjagen, volgens Erdogan via banden met de PKK. De PKK vecht voor Koerdische onafhankelijkheid in het zuidoosten van Turkije en staat in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst.

Demirtas zit al vier jaar in voorarrest in afwachting van een megaproces, waarna hij ruim 140 jaar cel aan zijn broek kan krijgen.

Hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten, aldus het hof, dat zijn gevangenschap een dekmantel noemt om de vrijheid van debat nog meer in te perken. Zijn voorarrest gaf de Turkse bevolking een ‘gevaarlijke boodschap’, aldus het hof.

Turkije is niet gebonden aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens,  dus is het de vraag of het land zich hier iets van aantrekt. President Erdogan noemde Demirtas een maand geleden nog een terrorist die ‘het bloed van duizenden Koerden’ aan zijn handen heeft.

Gisteren is de 54-jarige HDP-politica Leyla Güven van de HDP tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In juni dit jaar besloot het Turkse parlement haar al te royeren als parlementslid.

Güven werd bekend toen ze in 2018 – ze was nog parlementslid – in hongerstaking ging uit protest tegen de opsluiting van PKK-leider Abdullah Öcalan. Güvens voorbeeld werd door vele Koerden nagevolgd, ook in Nederland. Hierdoor beschouwden de Turkse autoriteiten haar als een terrorist die propaganda maakt voor de PKK.

Gisteren spande president Erdogan ook nog een rechtszaak aan tegen een parlementariër van de CHP, de grootste oppositiepartij. Parlementslid Özgür Özel noemde de Turkse president een ‘slecht excuus voor een dictator’ en een ‘Franco-wannabe’. De fascistische generaal Francisco Franco was van 1939 tot zijn dood in 1975 dictator van Spanje.