Home Nieuws Turks-Franse moskeeën verwerpen anti-extremismehandvest moslimraad

Turks-Franse moskeeën verwerpen anti-extremismehandvest moslimraad

Beeld: Wikimedia Commons / World Economic Forum / Sikarin Thanachaiary

Drie Turks-Franse organisaties hebben het anti-extremismehandvest van de Franse moslimraad niet ondertekend. Het gaat om de moskeekoepel Coördinatiecomité van Turkse moslims in Frankrijk (CCMTF), moskeekoepel Milli Görüs en de Turkse beweging Geloof en Praktijk.

Afgelopen tijd vroeg de Franse regering de landelijke moslimraad, waar ook deze organisaties onder vallen, om een ‘verklaring Republikeinse waarden’ te ondertekenen. Daarmee committeert de raad zich aan de seculiere waarden van de Franse Republiek. Imams moeten straks ook deze loyaliteitsverklaring ondertekenen, in ruil voor een accreditatie.

Maar CCMTF, Milli Görüs en Geloof en Praktijk stellen dat bepaalde passages in het handvest ‘de vertrouwensbanden tussen moslims in Frankrijk en de natie zouden kunnen verzwakken’. Daarnaast zouden enkele passages in het handvest ‘de eer van moslims kunnen ondermijnen’. Moslims zouden in het verdachtenbankje worden geplaatst en gemarginaliseerd.

De regering-Macron wil ‘islamistisch seperatisme’ aanpakken en de islam weghouden van invloeden uit de Golfstaten en Turkije. Het handvest van de Franse moslimraad verwerpt daarom de politieke islam en aanvaardt de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, terwijl het vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken en ‘maagdelijkheidscertificaten’ voor bruiden afwijst.

Het manifest ageert ook tegen ‘de verspreiding van een nationalistisch discours, het verdedigen van buitenlandse regimes en de ondersteuning van buitenlands beleid vijandig tegenover Frankrijk, ons land, en onze Franse landgenoten’.

Samen zijn het CCMTF en Milli Görüs actief in zo’n 250 moskeeën. Het gaat om twee organisaties die nauwe banden met Turkije onderhouden.

Milli Görüs is opgericht door Necmettin Erbakan, de islamistische leermeester van de Turkse president Erdogan. Het CCMTF is gelinkt aan het Turkse presidium voor Godsdienstzaken, beter bekend als Diyanet, een soort ministerie dat imams naar Europa stuurt en betaalt om te preken in moskeeën.

Turkije en Frankrijk staan recht tegenover elkaar vanwege de Franse steun aan Griekenland en Cyprus in hun verzet tegen Turkse gasboringen in de Middellandse Zee. Turkije vind ook dat de antiradicaliseringsmaatregelen van de Franse overheid, zoals het sluiten van radicaal geachte moskeeën en organisaties, ‘islamofoob’ zijn.

De vraag is nu wat er gaat gebeuren met de drie Turkse organisaties die afstand hebben genomen van deze verklaring. ‘De maskers vallen af’, aldus een bron rond de regering-Macron tegen het Franse persbureau AFP.