Home Nieuws Turkse kiezer deelt partij van Erdogan flinke tik uit

Turkse kiezer deelt partij van Erdogan flinke tik uit

CHP-bijeenkomst in Duitsland, 2015 (Beeld: Wikimedia Commons)

De seculiere CHP (Republikeinse Volkspartij) heeft de lokale verkiezingen in Turkije gewonnen. Met ruim 37 procent van de stemmen is ‘de partij van Atatürk’ als grootste uit de bus gekomen. Dit is ruim twee procentpunt meer dan de AKP van president Erdogan.

De uitslag is historisch. De AKP, die al sinds 2002 aan de macht is, heeft de lokale verkiezingen nog niet eerder verloren.

De oppositie is euforisch. Jong en oud viert feest in de straten van Turkije. De AKP kan dus ook verliezen, is het sentiment en dat geeft hoop voor de toekomst voor Turken die verandering willen zien na ruim twintig jaar AKP aan de macht.

Toch kwam de partij van Erdogan tien maanden geleden nog als winnaar uit de bus in de presidentsverkiezingen. Wat is er in tien maanden veranderd? Het verlies van Erdogan wordt met name toegeschreven aan de kwakkelende economie. De inflatie blijft met 60 a 70 procent torenhoog. Voor een euro kan men inmiddels 35 Turkse lira krijgen, waarmee steeds minder kan worden gekocht.

‘Gepensioneerden wachtten tevergeefs op inflatiecorrecties van de regering voor hun uitkering en zij hebben de AKP in het stemhokje afgestraft’, zeggen experts tegen Deutsche Welle.

Verder is de opkomst van Yeniden Refah, de islamistische partij met wie Erdogan begin jaren 2000 brak toen hij de AKP oprichtte, opgevallen. Zij kregen landelijk ruim zes procent van de stemmen en waren met name kritisch op de regering Erdogan, die ondanks verbale uithalen door bleef handelen met Israël.

In de oostelijke provincies is de Koerdische DEM-partij zoals altijd de winnaar, maar niet met overweldigende cijfers zoals verwacht. Dat zou volgens die partij komen omdat er Turkse AKP-kiezers uit andere provincies zijn overgevlogen om te stemmen. ‘Illegale stemmers hebben de uitslag negatief beïnvloed’, aldus co-voorzitter van DEM Tuncer Bakirhan. Hij heeft een klacht ingediend bij de Hoge Kiesraad en eist een onderzoek.