Home Nieuws Turkse mensenrechtenorganisatie ontvangt 731 meldingen van marteling

Turkse mensenrechtenorganisatie ontvangt 731 meldingen van marteling

Bron: Pixabay

De Turkse Stichting voor Mensenrechten (TIHV) heeft vorig jaar 731 meldingen ontvangen van marteling tijdens politiedetentie. In een recent rapport worden de meldingen beschreven. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.  

De mensenrechtenorganisatie vraagt al meer dan dertig jaar aandacht voor martelingen in Turkse gevangenissen. De afgelopen tien jaar kwamen er ruim 7500 meldingen binnen. Sinds de oprichting in 1990 ontving de stichting bijna 22.000 meldingen.

‘Vooral na het mislukken van het vredesproces met de Koerden in 2015 en de mislukte staatsgreep in 2016, was er een sterke toename van het aantal detenties en martelpraktijken in Turkije’, staat in het rapport.

De meeste meldingen komen uit grote steden in het westen van het land, zoals Istanbul, Izmir en Ankara  Daarna vallen registraties op uit gebieden waar overwegend Koerden wonen, zoals Van, Diyarbakir en Cizre.

Een grote meerderheid (62,2 procent) van het totale aantal meldingen vorig jaar betrof Koerdische gemartelden. Het rapport concludeert dat Koerden, vergeleken met andere etniciteiten in Turkije, vaker met marteling te maken hebben.