Home Nieuws Twee jaar cel geëist tegen Belgische extreemrechtse politicus

Twee jaar cel geëist tegen Belgische extreemrechtse politicus

Dries Van Langenhove. Bron: YouTube/Terzake

Het Belgische OM eist twee jaar celstraf en een geldboete van 8000 euro tegen de extreemrechtse oud-politicus Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) in een proces dat gister begon. Zo meldt de Belgische nieuwssite VRT.

Het OM beschuldigt Van Langenhove als leider van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden van ‘racistische ophitserij’. Zes anderen moeten volgens het OM zes maanden de cel in en 8000 euro betalen. Zo wil het OM dat de rechter ‘een duidelijk signaal’ afgeeft aan de maatschappij.

Van Langenhove was zelf niet aanwezig bij de rechtszitting, omdat hij geen eerlijk proces verwacht met een rechter van ‘uiterst linkse signatuur’, vertelt hij op X.

Het onderzoek naar Schild & Vrienden begon in 2018. In een uitzending van het platform Pano was te zien hoe leden van de extreemrechtse groep duizenden racistische, seksistische en antisemitische berichten met elkaar uitwisselden.

Schild & Vrienden werd in 2017 opgericht door Van Langenhove en onderhoudt sterke banden met het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Bij de ledendagen van FvD is ook steevast een delegatie van Schild en Vrienden aanwezig, meldt de opiniesite Joop.