Home Nieuws UvA en Universiteit Utrecht staken deelname ‘diversiteitsbarometer’ CBS

UvA en Universiteit Utrecht staken deelname ‘diversiteitsbarometer’ CBS

Een van de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam in de binnenstad (Beeld: Wikimedia Commons / Lijjccoo)

De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht schorten hun deelname aan een ‘diversiteitsbarometer’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorlopig op. Dit, vanwege kritische vragen over de privacygevoeligheid van het onderzoek.

Anderhalve week geleden was er al ophef over de ‘Barometer Culturele Diversiteit’, omdat toen bleek dat hiervoor data van universiteitsmedewerkers zonder toestemming gedeeld worden met het CBS. Alleen als individuele medewerkers – op tijd – bezwaar maakten tegen het onderzoek werden hun gegevens niet meegenomen in het onderzoek.

De UvA vindt deelname aan de Barometer Culturele Diversiteit heel belangrijk, schrijft Folia, omdat de instelling daarmee haar diversiteitsbeleid kan onderbouwen. De Centrale Ondernemingsraad (COR) is echter kritisch, vanwege de privacygevoeligheid van het onderzoek.

Ook had de raad vooraf toestemming gevraagd moeten worden, vindt COR-voorzitter Gerwin van der Pol. Hij verklaart het onderzoek daarom nietig. De UvA geeft toe dat de COR eerder in het proces had moeten worden meegenomen en zoekt nu naar een oplossing.

Naast kritische vragen over de procedure wil Van der Pol ook weten hoe de data worden verwerkt en of gegevens op kleine afdelingen niet te herleiden zullen zijn naar individuele medewerkers.

Eind vorige week liet de Universiteit Utrecht weten ook deelname aan het CBS-onderzoek voorlopig op te schorten, vanwege vragen over privacy. 430 medewerkers – 8 procent van het totale aantal – hadden bezwaren aangetekend tegen de verwerking van hun persoonsgegevens. Aan de UvA zei slechts 2 procent expliciet niet mee te willen doen aan het diversiteitsonderzoek.

Met de diversiteitsbarometer wil het CBS een beter beeld krijgen van diversiteit op de werkvloer. Het CBS houdt dikwijls de categorieën ‘westers’ en niet-westers’, maar die indeling komt waarschijnlijk snel te vervallen.

‘Het zet die groep migranten apart als ‘niet van hier’’ en heeft ‘een koloniale connotatie’, aldus de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw advies. Wel pleit de WRR voor het blijven bijhouden van gegevens van specifieke migrantengroepen.