Home Nieuws Vandaag of morgen is Laylat al-Qadr, heiligste nacht ramadan

Vandaag of morgen is Laylat al-Qadr, heiligste nacht ramadan

Foto: Konevi op PxHere

De islamitische vastenmaand komt bijna tot een eind, nog vijf of zes dagen te gaan tot het Suikerfeest. Vandaag of morgen is dan ook Laylat al Qadr. Deze heilige nacht valt op de 26e of 27e dag van ramadan. Op de Turkse ramadankalenders staat Laylat al-Qadr, Kadir Gecesi genaamd, standaard gepland op vijf dagen voor het begin van het Suikerfeest, dus vanavond.

De zogenoemde ‘Nacht van de Beslissing’ wordt door moslims als de heiligste nacht van het jaar beschouwd. Tijdens Laylat al Qadr zou aartsengel Gabriël het eerste deel van de Koran aan de profeet Mohammed hebben geopenbaard.

Veel moslims gaan tijdens de heiligste nacht’ ook wel ‘nacht van de goddelijke beschikking’ genoemd, naar de moskee. Daar lezen ze voor uit de Koran of luisteren naar de preek van de imam, die overuren draait op deze datum. Ook zijn er op TV speciale uitzendingen vanuit grotere moskeeën, waar moslims voor de buis naar kijken en meebidden. Daarnaast treedt er vaak een knielend mannenkoor op dat de ilahi’s (religieuze liedjes) zingt.

Volgens de overlevering zouden de gebeden op Laylat al Qadr waardevoller zijn dan ‘duizend maanden ramadan’. Gelovigen bidden dat Allah hen en hun dierbaren beloont en vergeeft.