Home Nieuws Tweede Kamer spreekt zich uit: onderdrukking Oeigoeren is genocide

Tweede Kamer spreekt zich uit: onderdrukking Oeigoeren is genocide

Gelekt materiaal uit één van China’s concentratiekampen, 2017 (Beeld: Wikimedia Commons / The White House / Kremlin.ru / Financial Times / Pemerintah Provinsi DKI Jakarta / Xinjiang Juridical Administration)

De onderdrukking van de islamitische Oeigoeren door China is genocide. Dat besloot een Kamermeerderheid van D66, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, 50Plus, Partij voor de Dieren, Denk en eenmansfracties Krol en Van Kooten-Arissen.

Tot nu toe sprak buitenlandminister Stef Blok niet over een genocide, maar wel over mensenrechtenschendingen.

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, indiener van het voorstel, is het zonneklaar: er is er sprake van genocide in de westelijke provincie Xinjiang, ‘Een miljoen Oeigoeren in strafkampen. Gedwongen sterilisaties. Deportaties per trein’, twitterde hij vanochtend.

Eerder deze week erkende het Canadese parlement al dat er een genocide plaatsvindt op de Oeigoeren. Vorige maand verklaarde Amerika bij monde van aftredend minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat China zich aan genocide schuldig maakt.

President Joe Biden had tijdens de verkiezingscampagne ook laten weten dat er volgens hem genocide tegen de Oeigoeren plaatsvond. Vorige week maakte hij als president wel een uitglijder, door te wijzen op de ‘andere culturele normen van China’.