Home Nieuws Veel rechtse sprekers bij herdenking Aramese genocide

Veel rechtse sprekers bij herdenking Aramese genocide

Herdenking. Beeld: Pixabay

Op zaterdag 15 juni wordt in het Volkspark in Enschede de Aramese genocide herdacht, de systematische moord op meer dan anderhalf miljoenen christenen in het Ottomaanse rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, 109 jaar geleden. Wat opvalt, is de line-up van voornamelijk rechtse sprekers.

Op 24 april wordt wereldwijd de Armeense genocide erkend. De Arameeërs, een andere christelijke gemeenschap, werden tijdens die genocide ook uitgeroeid, maar dat is niet zo bekend. De herdenkingsdag voor de Aramese genocide is op 15 juni, aanstaande zaterdag.

Flyer van de herdenking in Enschede

Op de flyer voor de herdenking is te lezen dat Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB, van de partij is. Maar ook onder andere Don Ceder van de ChristenUnie, de omstreden GeenStijl-columniste Ebru Umar en oud-Cidi voorzitter Ronny Naftaniël zullen spreken.

In voorgaande herdenkingen werden voorzichtige stappen gezet om de dialoog aan te gaan met progressieve personen uit de Turks-Nederlandse gemeenschap, zoals Sinan Can en Faruk Köklü. De huidige line-up zou deze dialoog in de weg kunnen staan, denkt Faruk Köklü die als afgevaardigde van GroenLinks Enschede er zaterdag mogelijk bij is.

‘Ik heb wel vraagtekens bij deze gastsprekers, ik schrok er eerlijk gezegd van. Bijvoorbeeld bij de keuze voor Ebru Umar, die toch rabiate uitspraken op haar naam heeft staan’. Umar laat zich in haar column kritisch uit over Turken van Nederlandse afkomst, zo ook over moslims en vluchtelingen in het algemeen.

Köklü denkt dat hiermee de ingeslagen weg van dialoog met de progressieve Turks-Nederlandse gemeenschap een deuk krijgt. ‘Dat is wel jammer, maar ik ben benieuwd naar de beweegredenen en moet niet al te snel conclusies trekken’.

Johan Kurt, voorzitter van de Aramese Federatie, zegt dat er niet bewust op rechtse sprekers is geselecteerd. ‘We moeten geen stempels op mensen drukken’, zegt hij. ‘Wij kijken met name naar hoe we zoveel mogelijk bekendheid over de genocide-herdenking kunnen krijgen.’

‘Veel mensen die we hebben uitgenodigd zijn ook afgehaakt’, voegt hij toe en vraagt zich af waarom Ebru Umar ongeschikt zou zijn. ‘Het is een scherpe columniste, dat snap ik, maar wij zoeken ook mensen die zich uitspreken over de genocide’, aldus Kurt.

Waarom er geen linkse partijen komen?  ‘Alle fracties hebben een uitnodiging gekregen’, reageert hij en verwijst naar de line-up van vorige jaren, toen er wel linkse sprekers waren. ‘We staan open voor sprekers met alle politieke kleuren. Bovendien is Ilan de Basso uit Zweden van de socialistische partij er ook. Dus het klopt niet dat wij alleen rechtse sprekers hebben.