Home Nieuws Verkozen Koerdische burgemeester vervangen door AKP-kandidaat

Verkozen Koerdische burgemeester vervangen door AKP-kandidaat

Burgemeester Ekrem Imamoglu van Istanbul spreekt zijn aanhang toe na zijn verkiezingsoverwinning op 31 maart 2024. Beeld: YouTube/Tagesschau

Koerden zijn furieus over wat zij de frauduleuze verkiezingen in het zuidoosten van Turkije noemen. Zo zouden er bussen vol kiezers uit Turkse gebieden zijn ingezet, ten faveure van de regerende AKP. In de stad Van is de verkozen Koerdische burgemeester uit zijn ambt ontheven en vervangen door de kandidaat van de AKP, terwijl de Koerdische partij ruim 55 procent van de stemmen kreeg. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar

De provinciale kiesraad in Van rakelde een strafzaak uit het verleden tegen de Koerdische kandidaat Abdullah Zeydan op als excuus. Hij zou zich in 2016 hebben vergrepen aan ‘terreurpropaganda’ en had nooit op de lijst hebben mogen staan, aldus de Turkse autoriteiten.

In de stad Van waar de Koerdische Dem-partij overtuigend de grootste partij werd (de AKP haalde 27 procent van de stemmen) braken hierop protesten uit. De Turkse gouverneur, die over de veiligheid gaat in de Koerdische provincie en door de president wordt benoemd, heeft de komende 15 dagen demonstraties verboden.

Op dit moment zijn er veel ordediensten in Van aanwezig. Ze proberen met traangas en waterkanonnen Koerdische demonstranten te verjagen. Er zouden inmiddels al meer dan 89 demonstranten zijn gearresteerd.

Ook in de stad Bitlis, waar de AKP nipt heeft gewonnen (38 procent van de stemmen ging naar AKP en 37 procent naar Dem) braken onlusten uit, omdat de Koerden de uitslag betwisten. De gouverneur heeft er voor de komende twee weken een protestverbod ingesteld. In beide provincies mag bovendien gedurende 15 dagen niemand in- of uitreizen.

De gevangen Koerdische politicus Selahattin Demirtas laat weten dat de gang van zaken in Van ‘onacceptabel’ is. ‘Het volk en het recht zal dit nooit goedkeuren’, aldus Demirtas.

Ook na de lokale verkiezingen in 2019 en eerder werden Koerdische burgemeesters vervangen door zogenoemde ‘curatoren’, oftewel regeringsgezinde apparatsjiks.