Home Nieuws VN-werkgroep veroordeelt Kosovo en Turkije om ontvoering docenten

VN-werkgroep veroordeelt Kosovo en Turkije om ontvoering docenten

(Beeld: Wikimedia Commons / Flickr)

Een werkgroep van de Verenigde Naties eist de vrijlating van zes Turkse docenten. Zij werden in 2018 in Kosovo door de Turkse geheime dienst ontvoerd, in samenwerking met de lokale autoriteiten. Een schending van het internationaal recht, aldus de VN-werkgroep.

De docenten werden op verzoek van Turkije door de Kosovaarse autoriteiten gearresteerd. Vervolgens werden de zes door de Turkse geheime dienst tijdens een speciale nachtelijke operatie naar Turkije overgebracht. Ze zitten nu in Turkije een gevangenisstraf uit.

Volgens het VN-rapport handelden de Kosovaarse autoriteiten in strijd met internationale mensenrechtenwetgeving, maar ook met hun eigen grondwet. De werkgroep wil dat dat de regeringen in Ankara en Pristina onafhankelijk onderzoek toelaten en dat de verantwoordelijken worden gestraft.

Vanwege de coronapandemie zijn de Turkse gevangenissen een gevaarlijke plek, voor de VN-werkgroep een extra reden om te eisen dat de zes docenten onmiddellijk worden vrijgelaten. De werkgroep stelt bovendien dat de slachtoffers gecompenseerd moeten worden door zowel de Turkse als de Kosovaarse regering.

Turkije pakte de docenten op omdat ze gelieerd zouden zijn aan de Gülenbeweging. De in Amerika woonachtige islamitische geestelijke Fethullah Gülen en zijn volgelingen zitten achter de mislukte couppoging van 2016, zegt president Erdogan. Turkije voert sindsdien een klopjacht tegen vermeende Gülenisten en heeft de rechterlijke macht, de ambtenarij, het onderwijs en het leger gezuiverd van politieke tegenstanders.

De Turkse geheime dienst heeft sinds 2016 ruim dertig tegenstanders van Erdogan in het buitenland ontvoerd, aldus een rapport van een Zwitserse, aan de Gülenbeweging gelinkte stichting. Dat rapport noemt Maleisië, Pakistan, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Azerbeidzjan, Oekraïne, Gabon en Myanmar. In Mongolië zou een ontvoeringspoging zijn mislukt dankzij tussenkomst van de politie.