Home Nieuws Volkskrant-columnist: ‘Geen beelden van antisemitisme 10 maart’

Volkskrant-columnist: ‘Geen beelden van antisemitisme 10 maart’

Asha ten Broeke. Beeld: YouTube/Rode Hoed

Volkskrant-columnist en intersectioneel feminist Asha ten Broeke schrijft in een uitgebreid bericht op X dat er op de demonstratie afgelopen zondag in Amsterdam bij het nieuwe Holocaustmuseum geen antisemitische incidenten hebben plaatsgevonden.

Meer dan duizend demonstranten protesteerden op zondag 10 maart tegen de Israëlische president Yithzak Herzog, die de eer had het Holocaustmuseum te openen. Volgens critici heeft Herzog controversiële uitlatingen gedaan, waarmee hij het Israëlische geweld tegen onschuldige burgers in Gaza zou legitimeren. De president stelde namelijk dat niet alleen Hamas schuldig is aan de gebeurtenissen van 7 oktober vorig jaar, maar ‘een hele natie’. Ook zette Herzog zijn handtekening op een bom die het Israëlische leger vervolgens op Gaza schoot. De Israëlische oorlog tegen Gaza heeft inmiddels aan meer dan 30.000  Palestijnen het leven gekost, waaronder meer dan 10.000 kinderen. Meer dan 12.000 mensen liggen bovendien nog onder het puin. Veel deskundigen, waaronder mensenrechtenadvocate Francesca Albanese, spreken daarom van genocide.

Hoewel de demonstratie gericht was tegen Herzog, niet tegen het Holocaustmuseum, beweren veel social mediagebruikers dat het om een antisemitisch protest ging. Zo zouden er veel antisemitische leuzen zijn geroepen. Ook VVD-staatssecretaris Eric van der Burg is die mening toegedaan. Hij zei dat demonstranten ‘Juden raus’ en ‘kankerjoden’ hadden geroepen. Asha ten Broeke, die de Palestijnse zaak een warm hart toedraagt, gelooft dit niet. Ze vroeg de ‘haters’ om bewijs. Er waren geen talloze filmpjes die de claims bevestigden, maar slechts één filmpje. Ten Broeke: ‘De twitteraar beweert dat er ‘oprotten kankerjoden’ wordt gezegd, maar als je goed luistert hoor je dat dit niet klopt: iemand roept ‘oprotten kankerzionisten’. (Niet netjes, maar ook niet antisemitisch – hier worden mensen op hun ideologie aangesproken, niet op hun afkomst of geloof.) De ‘Hitlergroet’ is geen Hitlergroet, maar een duimpje omlaag.’

Dit is belangrijk, stelt Ten Broeke. ‘De staatssecretaris behoort tot een partij die zowel op lokaal als op landelijk niveau al langer zit te rommelen aan allerlei grondrechten, waaronder het demonstratierecht. VVD’ers doen vaker alsof demonstraties die hen onwelgevallig zijn of slecht uitkomen eigenlijk nepdemonstraties zijn, enkel bedoeld als verstoring van de openbare orde, waardoor het demonstratierecht dus volgens hen niet hoeft te gelden.’ Volgens de Volkskrant-columniste is deze houding een bedreiging voor onze democratie. ‘Als VVD’er heeft Van der Burg een politiek belang bij het opstoken van dit vuurtje. Bovendien is het sowieso altijd de taak van journalisten om de macht kritisch te controleren. Ik zou zeggen dat die taak dubbel zo zwaar geldt wanneer rechtse politici actief proberen aan democratische grondrechten te pielen.’

Ten Broeke krijgt veel bijval, maar er is ook kritiek. ‘Beste Asha, als voormalig redacteur en columnist van de VK moet me van het hart, dat ik zelden zoiets verachtelijks heb gelezen als jouw conclusie dat het wel verdedigbaar is om een Holocaust survivor en zijn jonge achterkleindochter uit te schelden als ‘kankerzionisten’, schrijft Anet Bleich.