Home Nieuws ‘Vooral rechtse kiezers zijn voor inperken demonstratierecht’

‘Vooral rechtse kiezers zijn voor inperken demonstratierecht’

Black Lives Matter Demonstratie Amsterdam, 2020 © Ewout Klei

Uit het EenVandaag opiniepanel blijkt dat vooral rechtse kiezers willen dat het demonstratierecht ingeperkt wordt. Van de bijna 29.000 ondervraagden is de helft voor inperking en zij zijn vooral rechts, meldt EenVandaag

De rechtse kiezers lijken daarin overigens geen onderscheid te maken tussen demonstraties met een linkse of rechtse signatuur. Van de snelwegblokkades van Extinction Rebellion tot de boerendemonstraties in de provincies, het mag allemaal een onsje minder, volgens deze panelleden.

Het demissionaire kabinet onderzoekt momenteel of er grenzen gesteld kunnen worden aan de protesten, omdat demonstranten bewust de grenzen van de wet zouden opzoeken. Maar ook die wens van het kabinet is ‘juridisch ingewikkeld’, reageert hoogleraar staatsrecht Wim Voermans tegen EenVandaag.

‘Ons demonstratierecht is niet alleen vastgelegd in de Grondwet, maar ook in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat bijvoorbeeld dat de overheid demonstraties moet faciliteren en dat protest binnen gezichts- en gehoorsafstand moet kunnen plaatsvinden. Als je het demonstratierecht wil inperken, moet je dus naast de Grondwet óók dat verdrag proberen aan te passen, of er helemaal uit stappen’, legt hij uit.

Voermans voegt toe dat alleen Rusland uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is gestapt.