Home Nieuws Vrijdagpreek Diyanet: kerstboom, nieuwjaarsviering en loterijen haram 

Vrijdagpreek Diyanet: kerstboom, nieuwjaarsviering en loterijen haram 

Beeld: Pixabay

Het Turkse Directoraat van Religieuze Zaken (Diyanet) roept in de laatste vrijdagpreek van 2023 Turkse moslims op om afstand te nemen van ‘nieuwsjaarszondes’, zoals kerstversieringen, nieuwjaarsvieringen en loterijen. Volgens de Turkse staatspreek, die vanuit de hoofdstad Ankara over alle Diyanet-gelieerde moskeeën (wereldwijd) wordt verspreid, zouden nieuwjaarfestiviteiten buiten de Turks-islamitische cultuur vallen. Zo meldt de Turkse nieuwssite Ensonhaber.

De laatste vrijdagpreek kan volgens Diyanet gezien worden als een moment van reflectie op het afgelopen jaar. De mens kan op dat moment naar binnen kijken, hoewel moslims zich eigenlijk  hun hele leven op deze zelfbewuste manier horen te gedragen, aldus het directoraat.

De volgende vragen staan volgens Diyanet bij zo’n manier van leven centraal: ‘Zijn we in staat geweest om onze tongen te behoeden voor de slechte woorden die onze harten kwetsen en ons broederschap beschadigen? Hebben we ons gezuiverd van allerlei negatieve gevoelens en gedachten die ons hart verharden en onze geest verontreinigen? Hebben we berouw getoond over de zonden die we bewust of onbewust hebben begaan met tranen van berouw en onze toevlucht gezocht tot de vergeving van onze Heer?’

Een moslim zou na deze zelfreflectie afstand moeten nemen van ‘nieuwjaarszondes’ als kansspelen, kerstboomversieringen, het drinken van alcohol en Kerstmanpakken. Deze tradities zouden geen plek hebben in de Turks-islamitische cultuur.

Het merendeel van de Turkse moskeeën in Nederland is onderdeel van Diyanet. In Nederland heet dit de Islamitische Stichting Nederland, waar 142 moskeeën onder vallen.