Home Nieuws VVD Utrecht pleit voor stop op moskeeën die buitenlands geld krijgen

VVD Utrecht pleit voor stop op moskeeën die buitenlands geld krijgen

Het pand van de alFitrah-moskee in Utrecht (Beeld: YouTube)

Moskeeën die buitenlands geld ontvangen zouden niet meer in Nederland mogen openen. Dat betoogde Dimitri Gilissen, VVD-fractievoorzitter in Utrecht, dit weekend in WNL op zaterdag op NPO Radio 1.

Gilissen zegt dat de Tweede Kamer moet opschieten met wetgeving tegen buitenlandse financiering, maar dat er nog veel meer moet gebeuren. Ook zogenoemde ‘haatpredikers’ moeten volgens hem worden geweerd. ‘Ga ook kijken wie de personen achter die netwerken zijn en ontzeg hen gewoon ook echt de toegang tot Nederland.’

Op dit moment doet is de ‘Parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’ haar tweede en laatste week ingegaan. Het doel van deze parlementaire mini-enquête is ‘meer inzicht te krijgen in ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen’, waaronder ook geldstromen uit het buitenland.

‘Maar met woorden alleen zijn we er nog niet’, aldus Gilissen. Hij vindt de alFitrah-moskee in zijn eigen stad Utrecht problematisch. Woensdag wordt de bestuursvoorzitter van alFitrah onder ede verhoord door de Kamercommissie tegen ongewenste invloed.

Aan die verhoring ging heel wat ophef vooraf. In september bestempelde het Verwey-Jonker Instituut de alFitrah-moskee als salafistisch. Tevens weigerde alFitrah inzage te geven in haar financiële huishouding, iets dat geëist werd door de parlementaire commissie eist. Uiteindelijk dwong de voorzieningenrechter vorige maand af dat alFitrah openheid van zaken moest geven.

Ook het Amsterdamse FvD-raadslid Annabel Nanninga zat in de uitzending van WNL op zaterdag. Zij snakt net als haar Utrechtse VVD-collega Gilissen naar nieuwe wetgeving. ‘We moeten alle maatregelen nemen die we kunnen nemen, over geld, over inreisvisa voor foute figuren. Maar we moeten ook als samenleving zeggen: hier trekken we een grens. We gaan niet meer meebuigen.’

Vorige week nog stemde FvD in Amsterdam tegen de komst van een nieuwe Diyanet-moskee in Amsterdam. Het lokale CDA stemde tegen, maar de Amsterdamse VVD-collega’s van Utrechter Dmitri Glissen stemden voor het bestemmingsplan. De nieuwe Diyanet-moskee zal met drieduizend vierkante meter aan oppervlakte de grootste moskee van het land zijn.

Diyanet is het presidium van Godsdienstzaken in Turkije en valt onder president Erdogan. Het stuurt en betaalt de imams die het uitzendt richting Diyanet-moskeeën in het buitenland, waaronder Nederland. Donderdag verhoort de Kamercommissie tegen ongewenste invloed de secretaris van Diyanet in Nederland. Bij deze Turks-Nederlandse koepelorganisatie is ongeveer de helft van alle Turks-Nederlandse moskeeën – 146 om precies te zijn – aangesloten. Deze moskeeën worden, anders dan de Diyanet-imams, niet gefinancierd door Turkije.

Overigens is de Kamercommissie onder Nederlandse moskeebesturen omstreden. Vier islamitische organisaties, die samen meer dan 150 moskeeën en verenigingen vertegenwoordigen, hebben een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij nemen het de Tweede Kamer kwalijk dat er alleen wordt gekeken naar moslims en de islam, en bijvoorbeeld niet naar mogelijke invloed vanuit het Vaticaan.

De parlementaire commissie tegen ongewenste invloed bestaat uit voorzitter Michel Rog (CDA), ondervoorzitter Ronald van Raak (SP), Mark Harbers (VVD), Edgar Mulder (PVV), Rutger Schonis (D66), Niels van den Berge (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Chris Stoffer (SGP) en Tunahan Kuzu (Denk).