9.4 C
Amsterdam

Waarom dit Friese anti-Pieten-protest herinnert aan exact tien jaar geleden

Lees meer

In het Friese Surhuisterveen konden twee anti-Zwarte Piet-demonstranten rekenen op vijandige reacties vanuit het verzamelde publiek. De twee moesten al snel het veld ruimen en werden door een grote politiemacht in veiligheid gebracht, melden lokale media.


De Sinterklaasintocht in Surhuisterveen wordt nog steeds met Zwarte Pieten gehouden. Dit moest voor de twee protesteerders (foto, links) aanleiding zijn geweest om aan de kant van de weg te staan met een ‘Zwarte Piet is Racisme’-T-Shirt.

Ze deden dit bijna op geheel identieke wijze als Quinsy Gario en Jerry Afriyie (foto, rechts), precies tien jaar geleden in Dordrecht. De zwarte activisten werden toen door de politie met geweld gearresteerd. Nu beschermde de politie de twee Friese demonstranten tegen jongeren die hen met pepernoten en zwaar vuurwerk bestookten en ‘joelend’ achterna zaten, aldus NoorderNieuws.


Uiteindelijk konden de twee demonstranten, geëscorteerd door de politie, veilig hun auto bereiken en wegrijden. Voor de aangekondigde demonstratie werden tientallen agenten ingezet, bijgestaan door politie te paard en een speciaal drone-team. Er zijn, anders dan in 2011 bij Gario en Afriyie, in Surhuisterveen geen aanhoudingen verricht.

De verschillen tussen de protesten in 2011 en 2021 reflecteren de wijze waarop het debat rond Zwarte Piet zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. Uit onderzoek door de Kanttekening blijkt dat Zwarte Piet in Friesland en andere niet-Randstedelijke provincies op steeds minder steun kan rekenen. Vele dorpen zijn overgegaan op roetveegpiet of een andere variant.

Het protest tegen Zwarte Piet begon al ver voor 2011, maar met hun protest in Dordrecht zorgden Afriyie en Gario wel voor de eerste aanzet tot het grootschalige mediadebat dat inmiddels tot de uittocht van Zwarte Piet heeft geleid.

- Advertentie -