12 C
Amsterdam

Factcheck: was Rutte onderdeel van een ‘pedofielennetwerk’ met Dutroux?

Ewout Klei
Journalist gespecialiseerd in politiek en geschiedenis.

Lees meer

Ook in Nederland is de beruchte QAnon-complottheorie populair. Minister-president Mark Rutte (VVD) zou in de jaren tachtig samen met de veroordeelde Belgische pedofiel Marc Dutroux hebben opgetrokken en verantwoordelijk zijn voor een JOVD-motie om pedofilie te legaliseren. De JOVD is de jongerenorganisatie van de VVD.


Volgens Amerikaanse aanhangers van de QAnon-complottheorie bestaat er in de Verenigde Staten een ‘deep state’ van pedofiele duivelsaanbidders, die een geheime oorlog voeren tegen president Donald Trump. QAnon is de naam van een anonieme blogger, die samenzweringstheorieën verspreidde op alternatieve social media als 4Chan en 8Chan.

Maar nu is er ook een Nederlandse variant op deze complottheorie, waarin niemand minder dan minister-president Mark Rutte de hoofdrol speelt. Op Twitter en op Facebook wordt door complotdenkers het volgende bericht massaal gedeeld, met daarbij een foto van het Haagse JOVD-bestuur uit 1984 waar Rutte toen in zat:

‘Helemaal links het monster Marc Dutroux. Waarvan door velen wordt gezegd dat hij niet alleen voor zichzelf handelde maar hij in een pedofielen netwerk runde waar talloze politici uit de hele wereld naar toe gingen om kinderen te misbruiken, vermoorden etc etc. Wie staat er naast hem? Juist, onze enige echte presidentje Mark Rutte, die in die tijd als voorzitter van de jeugdtak van de VVD een wet probeerde in te dienen om seks met kinderen legaal te maken.’

Beeld: Facebook

De foto in kwestie staat in de lustrumalmanak van de JOVD uit 1984. Het gaat niet om het landelijke JOVD-bestuur, maar om de afdeling Den Haag. De man helemaal links is niet Marc Dutroux, maar Ruttes medebestuurder Paul Jahn.

Andere twitteraars beweren dat Mark Rutte als landelijk JOVD-voorzitter een voorstel voor decriminalisering van pedofilie indiende, samen met de andere leden van het hoofdbestuur. Rutte was van 19 november 1988 tot 22 juni 1991 landelijk voorzitter van de liberale jongerenbeweging.

Beeld: Twitter

Koen Petersen, persvoorlichter van het bestuur-Rutte in 1990-1991, kan zich van een dergelijke motie ‘helemaal niets herinneren’, laat hij weten.  ‘Ook niet uit de jaren daarvoor, toen ik het bestuur van het District Noord-Holland zat.’


Wel was de JOVD volgens Petersen een uitgesproken voorstander van het homohuwelijk, dat toen nog niet was gelegaliseerd. Toen Petersen zelf JOVD-voorzitter was, in de periode 1992-1994, was de JOVD kortstondig voor de legalisering van seks met dieren.

‘Het lijkt mij uitgesloten dat Mark daar iets mee van doen had, alles wat verband houdt met seks interesseert ‘m sowieso niet’

Volgens journalist en tv-presentator Jort Kelder, die in zijn JOVD-tijd van december 1987 tot juni 1989 als secretaris PR lid was van het hoofdbestuur, was er ten tijde van Ruttes voorzitterschap ‘een curieus nichtennetwerk binnen de JOVD’. Deze libertijnse homoseksuele JOVD’ers zaten volgens Kelder ook achter de ‘bestialiteitenmotie’ na Ruttes tijd.

Als er inderdaad een pedomotie was, wat Kelder zich niet herinnert, moet dat uit dit ‘nichtennetwerk’ komen. Maar hier had Rutte niks mee te maken, zegt Kelder: ‘Het lijkt mij uitgesloten dat Mark daar iets mee van doen had, alles wat verband houdt met seks interesseert ‘m sowieso niet.’

Oud-JOVD’er Eddy Habben Jansen, die in 1994 het JOVD-boek De jonge liberalen schreef, antwoordt ons: ‘Ik heb even congresboeken en politieke vraagbakken uit die periode doorgespit. Niets gevonden. Alleen de bekende teksten over polygamie en seks met dieren. Maar ja, bewijzen dat iets er níet is geweest valt nooit mee…’

De JOVD was in de jaren zeventig wel voor de legalisering van pedofilie, maar dat was voor de tijd van Mark Rutte, zo staat te lezen in het JOVD-geschiedenisboek De weg naar de macht (2015) van historicus en Kanttekening-redacteur Ewout Klei. In 1978 kwam de JOVD met het zogenoemde ‘Zwartboek Justitie’, dat op 7 oktober dat jaar werd gepresenteerd tijdens een speciale themadag.

De JOVD verdedigde in dit zogenoemde zwartboek het recht op abortus, pornografie en pedofilie. ‘Zoals jarenlang de vrouw bezit is geweest van de man, zijn de kinderen nog steeds bezit van hen die de ouderlijke macht over de kinderen uitoefenen. En in die sfeer wordt ontkend dat het kind seksuele gevoelens heeft en het recht die te uiten.’

De jonge liberalen vonden in 1978 bovendien dat de leeftijdsgrens van zestien moest worden geschrapt. Deze grens zou onrechtvaardig zijn: ‘Niet de leeftijdsgrens maar dwang moet het belangrijkste criterium zijn voor strafbaarheid van seksueel verkeer tussen meerderjarigen en kinderen.’

Met een ‘pedofielennetwerk’ heeft het JOVD-pleidooi niets van doen. De liberale jongeren waren juist tegen seksuele dwang.  Het ultraliberale JOVD-standpunt uit de jaren zeventig werd in deze tijd ook breed gedeeld in progressief Nederland.

Tweede Kamerlid Bram van der Lek van de Pacifistisch-Socialistische Partij zei in 1975 dat hij seks tussen volwassen en kinderen ook geen probleem vond, mits het op vrijwillige basis gebeurde. VVD-minister van Justitie Frits Korthals Altes stelde in 1985 nog voor om seks met jongeren vanaf twaalf jaar te legaliseren, een voorstel dat hij overigens na een stormvloed van negatieve reacties zou intrekken.

Nieuwsuur deed onderzoek naar de opkomst van QAnon in Nederland en presenteerde zijn bevindingen in de uitzending van vrijdagavond.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!

- Advertentie -