Ook deze zomer is er weer genoeg te zien. Met een groeiend aantal streamingsdiensten is er een enorm aanbod aan films, series en documentaires over onderwerpen als racisme, religie, geschiedenis en bi-culturaliteit. Dit zijn onze tips.
Skylines – Netflix In deze Duitse Netflix-serie zien we een Turks-Koerdische rapper die aan het begin van zijn carrière succesvol is geworden met duistere zaakjes. Om mee te kunnen draaien met de Duitse elite wil hij dat deel van zijn verleden achter zich laten, maar wordt er toch door achtervolgd. Een typische serie waarin allochtonen in Duitsland met criminaliteit worden geassocieerd, zou je kunnen denken. Echter gaat de serie gaat ook over racisme, dubbele loyaliteiten en hoe mensen zichzelf kunnen verliezen doordat er vanuit verschillende kanten aan hen wordt getrokken.
Show me a hero – HBO Tegenwoordig hoor je veel over gentrificatie en racisme in de grote steden: het proces dat arme stedelingen, vaak met een migratieachtergrond, de stad uitgewerkt worden door de sloop en verkoop van sociale huurwoningen. In Show me a hero is te zien dat dit geen ontwikkeling van gisteren is, maar al decennialang aan de orde van de dag is. De miniserie is gebaseerd op waargebeurde verhaal van Yonkers-burgemeester Nick Wasicko, die zich inzette voor het behoud van sociale huur in de stad.
The Rookie – Netflix The Rookie (De Nieuwkomer) is een Amerikaanse politieserie, die zich afspeelt in Los Angeles. De hoofdrol wordt gespeeld door de witte acteur Nathan Fillion, maar de rest van de cast is zeer divers. Onder andere de zwarte actrices Afton Williamson en Mekia Cox, de zwarte acteurs Titus Odell Makin Junior, Richard T. Jones en Tru Valentino, de Chinees-Amerikaanse Melissa O’Neill en de Latina Alyssa Diaz spelen in deze serie. Racisme wordt uiteindelijk een belangrijk thema, wat alles te maken heeft met de waargebeurde moord op George Floyd. Jackson West, gespeeld door Titus Makin, krijgt in seizoen drie een nieuwe opleidingsfunctionaris in de persoon van Doug Stanton (gespeeld door Brandon Routh), die niet alleen een kwal eerste klas, maar ook een totale racist is. Stanton stereotypeert mensen op grond van hun huidskleur en houdt consequent mensen van kleur aan, vooral zwarte mannen. West vindt dit reuze lastig, omdat Stanton zijn superieur is en de politie eigen agenten die zich misdragen in de regel beschermt tegen aanklachten van racisme. Kan hij iets doen tegen Stanton? En zo ja, hoe?
Mad Men – Amazon Prime Mad Men is een populaire serie van zeven seizoenen over een reclamebureau in de roerige jaren zestig van de Verenigde Staten. De hoofdpersoon Don Draper is een up and coming man in de branche, waar drankzuchtige mannen de dienst uitmaken én om de haverklap vreemdgaan met hun secretaresses. Draper komt uit een armoedig milieu en heeft altijd geleefd met het motto ‘eten of gegeten worden’. Door zijn gave om klanten te betoveren met diepzinnig klinkende vergezichten, lijkt hij een vrije hand te hebben in het bedrijf. Toch wordt hij een paar keer flink op zijn nummer gezet over zijn jeugzondes en geheimzinnige achtergrond. Don Draper draagt de serie, maar Mad Men is ook historisch interessant. Het geeft een bijzonder inkijkje in hoe de wittemannenwereld omgaan met veranderende tijden, waarin vrouwen en minderheden hun plek opeisen in de maatschappij én op kantoor.
House of the Dragon – HBO MaxHet tweede seizoen van de fantasievolle drakenserie House of the Dragon is uit! De serie is een spin off van Game of Thrones en is natuurlijk niet te vergelijken met het fabuleuze acteerwerk van de sterren van huize Stark, Baratheon of Lannister. Maar de onbekendheid van de huidige cast maakt het verhaal ook interessant, een verhaal over de ondergang van het imperium van de Targaryens, de drakenrijdersfamilie die in een burgeroorlog verkeert. Terwijl we bij Game of Thrones acht seizoenen lang maar een paar draken te zien kregen, kunnen de draken in deze serie niet op.
Six feet under – HBO Deze oude HBO-serie gaat over een Amerikaanse begrafenisonderneming die wordt gerund door de disfunctionele familie Fisher. Wanneer de vader overlijdt, neemt de vrijgevochten oudste zoon Nate noodgedwongen de zaak over. De relatie met zijn moeder, zusje en broertje staat vanaf het begin op scherp. Filosofische gesprekken over de zin van het leven in een onderneming waar de dood centraal staat, worden op het scherpst van de snede gevoerd.
De Nieuwe Wereld – NPO De film De Nieuwe Wereld speelt zich voor een groot gedeelte af in het azc naast luchthaven Schiphol. Hier zitten asielzoekers die met het vliegtuig naar Nederland zijn gekomen. Officieel ben je er nog niet in Nederland, want het aanmeldcentrum bevindt zich nog voor de douane. Dit weten we dankzij Mirte -gespeeld door Bianca Krijgsman- die in het azc werkt als schoonmaakster. Ze vertelt het aan Luc (gespeeld door Issaka Sawadogo), een West-Afrikaanse migrant die koste wat het kost Nederland wil bereiken nadat hij zijn vrouw op zee om het leven kwam. Dan was de reis in ieder geval niet voor niets geweest.
De interacties tussen Mirte en Luc staan centraal in de film. Mirte is een kille vrouw die niets aan empathie voelt voor de bewoners van het azc. Maar ze raakt gecharmeerd van Luc, die zich niet zomaar laat betuttelen. Hierdoor verandert niet alleen de manier waarop ze naar asielzoekers kijkt, maar haar kijk op het leven in het algemeen. Ze krijgt weer zin in het leven en hervindt de energie om voor haar zoon te zorgen. Luc vindt haar maar een ‘vreemde vrouw’, die uiteindelijk meer voor hem zal betekenen dan verwacht.
Triq Salama – NPO Je hoeft niet uit Marokko of Turkije te komen om de charme van de lange autoreis naar het thuisland te begrijpen. Dit moeten ook de makers van de film Triq Salama gedacht hebben. Een heerlijke film om te kijken nu de zomermaanden het verlangen naar een roadtrip aanwakkeren. Triq Salama (Reis in Vrede) gaat over een Marokkaans gezin dat naar Marokko gaat op vakantie. De oudste zoon, waarvan verwacht wordt dat hij bakken met geld verdient in de internetwinkel waar hij werkt, boekt bij wijze van verrassing vliegtickets naar Marokko, maar vader zit hier niet op te wachten. Wat is er mis met onze bus?
Er is van alles mis met de bus, het zou eigenlijk de weg niet op mogen, maar er speelt nog meer. Het verhaal draait eigenlijk om dochter Nadia, die deze zomer haar verloofde wil voorstellen. Dit gaat steeds mis, omdat ze maar nauwelijks de aandacht krijgt van vooral haar moeder. De ‘rijke’ zoon is duidelijk haar favoriet. Nadia speelt daarom in op de gevoelens van haar vader en stelt voor dat de rest met het vliegtuig gaat, terwijl zij met haar ouders de bus neemt. Uiteindelijk belandt iedereen in de bus. Wat volgt zijn lange uren met de nodige ongemakkelijke gesprekken, irritaties en de eindeloze stuntelige pogingen van Nadia om naar de gunst van haar moeder te dingen.