Home Samenleving Heerlen: Syrisch gezin geterroriseerd door buurman, wekt landelijke woede

Heerlen: Syrisch gezin geterroriseerd door buurman, wekt landelijke woede

Beeld: YouTube

Sinds gisteren circuleert een video over een Syrisch gezin in Heerlen dat wordt geterroriseerd door hun buurman. De politie zou ondanks herhaaldelijke aangiftes passief zijn gebleven. Op social media leidt de video tot onrust onder met name islamitische jongeren. Een groep mannen ging gisteravond naar Heerlen en plunderde de woning van de buren.

De video van actiegroep Muslim Rights Watch meldt dat de buurman onder meer de dochter van het gezin seksueel heeft belaagd en jongeren uit de buurt heeft opgestookt om met hondenpoep, stenen en eieren naar het huis te gooien.

Ook drong de buurman het huis van de familie binnen, aldus de dochter in haar verklaring aan de politie: ‘Ik zag dat mijn vader werd geslagen en dat er een worsteling op de grond kwam, waarbij het mes op de grond viel’, vertelt ze. ‘Mijn vader werd toen vastgepakt bij zijn nek en hoofd en werd toen nog enkele keren geslagen met de hand. Daarna ging mijn buurman over tot het slaan met de stok. Mijn vader werd vaak geslagen, zeker tien keer. Mijn moeder probeerde tussenbeide te komen, maar ik zag dat mijn moeder een vuistslag in haar gezicht kreeg.’

De politie zou geen werk van deze zaak hebben gemaakt, ondanks meerdere aangiftes. De vader in de video: ‘Ze zeiden alleen maar: ‘Blijf maar rustig.’’ 

De politie van Heerlen wijst op een gezamenlijke verklaring met de gemeente, die ‘op dit moment alles wat in hun macht ligt [doen] om de Syrische familie én andere betrokkenen te ondersteunen en helpen.’ In een eerder stadium is het gezin hiervoor een passende woning in een andere wijk aangeboden, melden gemeente en politie, ‘waarbij het gezin er destijds zélf voor heeft gekozen hier niet op in te gaan.’ 

Ook de woningcorporatie wilde het gezin niet helpen, meldt de video. Vincio Wonen spande zelfs een kort geding aan om het moslimgezin uit de woning te zetten, aldus Muslim Rights Watch, maar de rechter stelde de Syrische familie in het gelijk. 

Op social media leidt het filmpje tot grote onrust onder islamitische jongeren. Onder de hashtag #Heerlen wordt massaal verontwaardigd gereageerd op de gebeurtenissen. Zo deelde influencer Ismail Ilgun, eerder bekend als ‘treitervlogger’, het filmpje op Instagram, waarna in de comments het adres van de buren werd gedeeld. Ilgun zei zelf klaar te staan om naar Heerlen te gaan, om hier een item over te maken en verhaal te komen halen.

Een groepje ging woensdagavond naar Heerlen en plunderde vannacht de woning. Vier mannen trapten de deur in, gooiden ruiten in en smeten meubilair op straat, meldt de Limburger.

‘Wij zijn geschrokken van het effect van de eenzijdige berichtgeving op social media. Het is onacceptabel dat derden mensen tegen elkaar opzetten en maatschappelijke onrust en onveiligheid veroorzaken door een verhaal maar van één kant te belichten en hiermee uit zijn verband te trekken’, aldus politie en gemeente. ‘We hebben begrip voor de emoties maar, (het aanzetten tot) geweld dan wel het dreigen daarmee is nooit de oplossing. We keuren dit gedrag dan ook ten zeerste af.’

‘Deze groep (moslims) heeft opgeroepen om het heft in eigen hand te nemen en voor rechter te spelen’, reageerde het account van woningcorporatie Vincio Wonen op Facebook in een opmerkelijk fel bericht. ‘Wij zien hier voor de zoveelste keert dat deze groep zich schuldig maakt aan meerdere strafbare feiten. Een ieder die dit niet waardeert kan een Syrisch [sic] woonvereniging in Syrië of een ander islamitisch land benaderen.’

Het bericht is inmiddels verwijderd. Vincio Wonen geeft in een reactie aan de Kanttekening aan ‘gehackt’ te zijn en te zullen onderzoeken door wie en waarom. In een statement op het eigen Facebookaccount spreekt de woningcorporatie over ‘fake accounts’ die ‘onder naam en logo van Vincio Wonen boodschappen verspreiden waar wij niet achter staan’. 

Momenteel verblijft het gezin niet meer in de huidige woning, melden politie en gemeente. ‘De gemeente is met man en macht op zoek naar een geschikte woonruimte voor het hele gezin. Naast dit onderdak op langere termijn werken we ook aan een tijdelijke oplossing om het gezin zo snel als mogelijk te huisvesten.’ De Limburger meldde vijf dagen geleden al dat het gezin de stad is ontvlucht nadat er een brandbom tegen hun huis was gegooid.

Inmiddels is er een doneeractie gestart met als doel om het gezin te helpen verhuizen. De doneeractie, die inmiddels is gesloten, heeft ruim 30.000 euro voor het gezin opgehaald. 

UPDATE: De gemeente Heerlen zegt in reactie aan de NOS niet veel over de zaak te kunnen zeggen vanuit ‘privacyoverwegingen’. Wel zijn er ‘in ieder geval vanuit beide zijden dingen gedaan die de relatie onderling niet ten goede komen’, aldus een woordvoerder. Volgens buurtbewoners zou de Syrische man vrouwen en kinderen in de buurt hebben lastig gevallen. De woordvoerder kan dit ‘niet bevestigen, maar het zou zomaar kunnen’.