Home Hoofdredactioneel Demonstreren is een recht, intimideren is dat niet

Demonstreren is een recht, intimideren is dat niet

Hoofdredacteur Mehmet Cerit

Gisteren werden wij opgeschrikt door de column van onze columnist en rabbijn Lody van de Kamp. Uit het niets werd hij in het centrum van Amsterdam mishandeld door een voorbijganger, daarna werd zijn auto onder handen genomen. De politie onderzoekt of zijn Joodse afkomst een rol speelde bij dit incident. Van de Kamp zou niet de eerste Nederlander zijn die na 7 oktober vanwege zijn Joodse achtergrond persoonlijk geïntimideerd en bedreigd wordt. Het is schandalig en zorgwekkend dat dit soort dingen gebeuren.

Sinds de oorlog in Gaza zijn Joden doelwit van acties, gedreven door de verschrikkingen in Gaza waarvan de beelden door de ziel snijden. Er zijn al meer dan 32.000 Palestijnen omgekomen, waaronder twaalfduizend kinderen. De strijd is nog lang niet voorbij, de hongersnood die er gaande is wordt groter en groter.

De boosheid en het gevoel van onmacht daarover en de onrust in ons land en de rest van de wereld nemen navenant toe. Er zijn dagelijks demonstraties, op stations, op universiteiten en onder ambtenaren. Ook in de media en op social media spreken mensen zich uit. Maar de politiek lijkt nauwelijks te bewegen. Afgelopen maandag nog trok voormalig VVD-politicus Han ten Broeke, tegenwoordig directeur politieke zaken van The Hague Centre for Strategic Studies, in tv-programma Op1 het aantal doden in Gaza in twijfel. Is niet de dood van ieder kind of onschuldig mens er een te veel? Zulke uitspraken raken mensen diep. Net als de voortdurende polariserende uitspraken van sommige politici en opiniemakers die vreedzame pro-Palestina demonstranten wegzetten als Hamas-terroristen.

Laten we ons leiden door compassie voor de ander, niet door haat

Helaas zijn Ten Broekes woorden in Den Haag gemeengoed. Het ontbreekt daar aan expliciete afkeuring van het leed in Gaza. Er lijkt geen compassie te zijn met de Gazanen, er mist afgrijzen op de gezichten.

Verdriet en boosheid daarover kennen geen grenzen, maar de reacties en gedragingen moeten beheerst blijven. Nederlandse Joden aanspreken en verantwoordelijk houden voor het handelen van de extreemrechtse Israëlische regering is verwerpelijk. Fysiek en intimiderend geweld tegen onschuldige mensen is nooit gerechtvaardigd. Afgelopen vrijdag bereikte ons het nieuws van de aanval op een rabbijn in een winkelcentrum in Utrecht. Twee Marokkaanse dames vingen de klappen voor hem op, verklaarde de oude man. Het siert deze vrouwen dat zij dat deden. In diezelfde week kreeg een vrouw in Amstelveen bezoek aan huis van Palestina-activisten. Ze kwamen verhaal halen voor haar dochter die als dienstplichtige aan de kant van Israël staat.

Laten we ons leiden door compassie voor de ander, niet door haat. Demonstreren is een recht, intimideren is dat niet.