Home Nieuws Denk: Wilders is lange arm van Israël

Denk: Wilders is lange arm van Israël

Wilders tijdens een campagnebezoek aan Spijkenisse in 2017. Beeld: Wikimedia Commons/Peter van der Sluijs

Denk-leider Stephan van Baarle heeft felle kritiek op PVV-leider Geert Wilders, omdat hij in het verleden gulle donaties heeft gekregen van extreemrechtse, pro-Israëlische organisaties uit de Verenigde Staten.

In het debat over Russische beïnvloeding van Europese politici wilde Denk het hebben over Israëlische beïnvloeding. Geert Wilders zei tijdens dit debat dat zijn standpunten niet worden ‘gekocht’, maar volgens Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle is dat niet helemaal waar.

‘Voorzitter, ik zou aan de heer Wilders willen vragen waarom hij dan in het verleden tonnen heeft gekregen van extreemrechtse clubs uit, met name de Verenigde Staten, maar ook van de Stichting Friends of the Israel Defense Forces, dus een stichting die het Israëlische leger steunt’, aldus Van Baarle.

Wilders reageert geprikkeld op de kritiek van Denk met een persoonlijke aanval op Van Baarle. ‘Weet u, ik was al een groot vriend van Israël toen u nog op de kleuterschool zat.’ Van Baarle is blij met deze reactie, omdat Wilders niet ontkent dat hij geld heeft kregen van extreemrechts, indirect. De Denk-voorman hekelt de kritiek van Wilders en anderen op Nederlanders met een migratieachtergrond die niet loyaal aan Nederland zouden zijn, maar ‘de lange arm’ van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan of de koning van Marokko. Van Baarle: ‘Ik zou tegen de heer Wilders willen zeggen, al deze voorbeelden tonen aan: daar staat de lange arm, de lange arm van de regering van Israël en van Netanyahu.’

In 2021 onthulden onderzoeksjournalisten van Follow the Money dat Geert Wilders in het geheim grote sommen aan buitenlands geld had ontvangen. Een van zijn belangrijkste sponsors was Robert Shillman, een extreemrechtse filantroop die ook Donald Trump financieel heeft ondersteund. De Joods-Amerikaanse ondernemer zit in het bestuur van de Friends of the Israel Defense Forces, de Jewish Foundation for the Righteous en het David Horowitz Freedom Center. Shillman betaalde Wilders’ advocaat tijdens de ‘minder Marokkanen’-rechtszaak.