We werden afgelopen week geconfronteerd met racistische uitspraken van Johan Derksen. Hij maakte op nationale televisie een politicus in de Tweede Kamer belachelijk. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop, een zwarte man, die volgens Derksen ‘geen echte Fries’ is.
Friezen denken hier gelukkig anders over. Na de uitzending zijn er uit Friesland meer dan 680 meldingen binnengekomen bij Discriminatie.nl. Bovendien heeft De Hoop waarschijnlijk duizenden stemmen uit dezelfde provincie opgehaald op 22 november, waardoor hij nu in de Tweede Kamer zit. Het antidiscriminatiebureau heeft aangifte gedaan tegen Derksen. Een vrij ongebruikelijke stap, omdat een antidiscriminatiebureau meestal alleen registreert en zelden aangifte doet. Normaal gesproken doet het slachtoffer dit en krijgt hij of zij begeleiding van het bureau.
De Hoop is een echte Fries. Hij spreekt Fries, zijn ouders zijn Fries, hij houdt van Friesland en de Friezen van hem.
We moeten het niet hebben over De Hoop, maar over Derksen. Een 75-jaar oude man en voormalig profvoetballer die sinds 1977 voetbaljournalist is en in 2000 hoofdredacteur werd van het blad Voetbal International. Sinds 1999 heeft Derksen bij verschillende televisieomroepen gewerkt en in 2011 werd hij zelfs genomineerd voor een Televizier-ring. Derksen heeft een uitgebreide carrière en veel journalistieke ervaring. Hij is een zwaargewicht, die weet hoe media werken. Maar toch raakt hij keer op keer in opspraak.
Derksen deed geen stap terug en noemde coming-out-verhalen ‘huilverhalen’
In 2016 beweerde Derksen bijvoorbeeld dat veel voetbalclubs failliet gaan omdat ze zich bevinden in wijken met veel Marokkaanse gezinnen. Deze opmerking weigerde hij terug te nemen, zelfs niet toen hierover Kamervragen werden gesteld. In datzelfde jaar kwam hij weer in opspraak, omdat RTL had besloten om zwarte pieten te vervangen door roetpieten. Daarop beledigde hij Sylvana Simons door haar ‘dat hysterische juffrouwtje Simons’ te noemen, die ‘zo trots als een aapje’ door het land zou rennen.
In 2017 zei hij dat ‘darters nog net niet het syndroom van Down hebben’ en noemde hij ze ‘een stelletje circusartiesten’ en ‘zeer ordinair cafévolk’. In 2018 reageerde Derksen op een petitie van twee jonge homo’s om voetbalvelden homovriendelijker te maken door te zeggen dat homo’s tegen een grapje moeten kunnen en dat uit de kast komen ‘niet zo verschrikkelijk moeilijk is’. Zelfs de minister wilde met hem in debat en hashtag #SorryJohan was trending. Derksen echter deed geen stap terug en noemde coming-out-verhalen ‘huilverhalen’.
In 2020 beledigde Derksen rapper Akwasi. In reactie daarop wilden spelers van Jong Oranje niet meer met Derksen in de studio zitten, vanwege zijn racisme. Hij zag dit zelf echter als ‘een storm die wel overwaait’.
En in 2022 was er het beruchte kaarsincident. Derksen vertelde dat hij als jongeheer een kaars tussen de benen van een jonge vrouw had gestopt, die bewusteloos was vanwege te veel alcohol. Wederom veel ophef, ook vanwege het seksueel overschrijdende gedrag. En wederom -het is een patroon- weigerde Dersken zijn excuses aan te bieden.
En zo zijn er nog meer incidenten, zoals zijn opmerkingen over vluchtelingen in 2022 en iets met Rutte in 2023. Als je deze lijst leest, zou je bijna denken dat een ervaren zwaargewicht in de journalistiek met een redactie dit soort zaken niet per ongeluk doet. Goed nieuws is geen nieuws, helaas, maar racistisch of discriminerend nieuws, ja, dat is het nieuws dat trending wordt.