Home Nieuws Australische dader ten onrechte gelinkt aan islam

Australische dader ten onrechte gelinkt aan islam

Sydney. Pixabay

Rechtse opiniemakers gingen dit weekend flink de mist in toen zij de steekpartij in Sydney toeschreven aan moslims en vluchtelingen. De dader bleek een witte, Australische man.

Afgelopen zaterdag stak een man zes mensen dood in een winkelcentrum in de Australische stad Sidney. De dader was Joel Cauchi, een 40-jarige man met zware psychische problemen. Hij was een bekende van de politie. Cauchi werd door een politieagent doodgeschoten, die daarmee voorkwam dat de verwarde man nog meer slachtoffers maakte.

Maar toen er nog niets over de dader bekend was hadden extreemrechtse opiniemakers in Nederland al hun mening klaar. Voormalig Ongehoord Nederlandpresentatrice Raisa Blommestijn en columnist Arthur van Amerongen (HP/de Tijd, GeenStijl) wezen meteen naar de islam.

‘Het einde van de vastenmaand ramadan werd in Australië feestelijk afgesloten’, postte Van Amerongen quasi-humoristisch op X. ‘Een islamitische terrorist slacht op gruwelijke wijze mensen af, waaronder een moeder en een baby(!)’, schreef Blommestijn woedend. Ook was ze boos op de NOS, omdat die niet naar de islam wees.

Journalist Guido den Aantrekker wees met een beschuldigende vinger naar de vluchtelingen: ‘Als je iedereen maar toelaat en pampert in je beschaving’, schreef hij. De aanval zou een gevolg zijn van het ruimhartige vluchtelingenbeleid in Australië, terwijl het land in werkelijkheid een heel streng immigratiebeleid voert en ongewenste vreemdelingen opsluit in detentiecentra.

Ten slotte bemoeide ook Wilders zich met de kwestie. Hij wees niet met zo veel woorden naar de islam of naar vluchtelingen, maar zei dat een ‘terrorist’ een aanslag had gepleegd, terwijl ‘een Australische man en held’ een vrouw en haar baby had beschermd. Inderdaad, er was een Australische man die die dag een held was. Maar die man was ook een moslim. En de ‘terrorist’ was geen moslim, maar een witte man.

Oud-Kamerlid Fonda Sahla (D66) deed daarom een oproep aan Wilders, Blommestijn en de rest: ‘Het is ronduit gevaarlijk en onverantwoordelijk om zonder enige kennis van zaken en louter gedreven door racisme de gruwelijke daad in Sydney toe te schrijven aan een moslimterrorist. Door dergelijke ongefundeerde uitspraken te doen, dragen jullie bij aan het voeden van polarisatie en haat.’