Home Columns We hebben niet van de geschiedenis geleerd

We hebben niet van de geschiedenis geleerd

Op 23 april werd in de Tweede Kamer minister Liesje Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking kritisch bevraagd. Waarom had zij nog steeds niet de doorgang van humanitaire hulp aan Gaza opnieuw voortgezet?

De hulp aan de VN-hulporganisatie UNRWA was stopgezet, nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de organisatie op X had beschuldigd van banden met Hamas.

De beschuldigingen bleken onterecht, concludeerden VN-onderzoekers. Een deel van de Tweede Kamer vond dat de Nederlandse regering nu de hulp aan UNRWA moest hervatten, ook omdat er om de tien minuten een kind sterft in Gaza. De minister wilde echter eerst op de resultaten van haar eigen onderzoek wachten. Een bizar antwoord, want het VN-onderzoek door de Franse ex-minister Catherine Colonna en drie Scandinavische onderzoeksinstituten was welzeker degelijk.

De opstelling van de minister is racistisch en islamofoob. Maar helaas staat Schreinemacher niet alleen. Was het niet Frans Timmermans, die sprak over de ‘cultuur van de dood’ en het ‘Joods-christelijke’ Westen een ‘cultuur van het leven’ noemde? Zijn Palestijnse kinderen ‘kinderen van de dood’? Ze worden in ieder geval vermoord door Israël.

Van links tot rechts worden oriëntalistische beelden over de islam en het Midden-Oosten gepromoot. Palestijnen worden gezien als moslims, terwijl er ook Joodse, christelijke en seculiere Palestijnen zijn. Het Midden-Oosten kent een lange geschiedenis van diverse bevolkingsgroepen, van moslims, christenen en Joden, die eeuwenlang in vrede met elkaar samenleefden. Tot de opkomst van het zionisme.

Zijn Palestijnse kinderen ‘kinderen van de dood’?

Tegenwoordig worden Palestijnen gereduceerd tot moslims. Moslimkinderen hebben geen prioriteit. Deze kinderen van de dood. Een berichtje op X is voor de Nederlandse regering geloofwaardiger dan een degelijk onderzoek en duizenden beelden van dode kinderen. En wat te denken van de beelden van moslimkinderen die vel over been lijken? Net zoals destijds de Joodse kinderen in de concentratiekampen in Europa? De hetze tegen Palestijnen en moslims doet denken aan de hetze tegen de Joden aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag is de Dodenherdenking en morgen is het Bevrijdingsdag. We herdenken een gruwelijke genocide en de bevrijding van Nederland van een vreemde bezetter. Maar we hebben niets van deze geschiedenis geleerd. Over welke vrijheid hebben we het? Vrijheid voor alleen witte, christelijke en Joodse mensen?

Er is geen bewegingsvrijheid voor mensen uit het mondiale Zuiden en vluchtelingen uit de oorlogsgebieden. Het gaat niet over de vrijheid van moslimvrouwen of meisjes met een hijab, die willen werken in het handhaven van de rechtsorde hier in Nederland. En heeft een persoon in de bijstand die diep in de schulden is geraakt als gevolg van de toeslagenaffaire vrijheid? Of studenten die problemen hebben met DUO omdat zij Fatima of Mohamed heten? Bestaat er wel godsdienstvrijheid in Nederland, een land dat stiekem moskeeën bespioneert? Een land bovendien waar banken rekeningen van Nederlanders bevriezen, omdat ze tien euro hebben gedoneerd aan de moskee tijdens de ramadan. Er is geen volledige vrijheid van meningsuiting als het gaat om kritiek op het racistische apartheidsregime van de koloniale bezettingsmacht die Israël heet.

Ik ben de coördinator van het moslimvrouwen collectief S.P.E.A.K. Ons is gevraagd om deel te nemen aan een vrijheidsmaaltijd morgen. Maar ik kan u meedelen dat wij onmogelijk kunnen deelnemen aan zo’n maaltijd, zolang islamofobie en racisme hoogtij vieren in Nederland en moslims op veel plekken niet vrij mogen zijn. Zolang het imperialistische systeem medeplichtig is aan het onnoemelijke leed van de vaders en moeders en kinderen in Gaza. En van andere vaders, moeders en kinderen in het mondiale Zuiden. Niemand is vrij, als niet iedereen vrij is.