Home Interview Nieuwe Pioniers: 26 jaar en een eigen restaurant, Afghaans en halal

Nieuwe Pioniers: 26 jaar en een eigen restaurant, Afghaans en halal

Afghan Fresh. Foto: Frank de Wilt

Masud Rahmani brengt de rijke smaak van Afghanistan naar hier. ‘Ik ben 26 jaar en precies dít was mijn droom: een eigen restaurant, Afghaans en halal.’

Nieuwe Pioniers is een rubriek in de Kanttekening over migranten met een eigen onderneming. In deze aflevering staat Masud Rahmani centraal. Hij is eigenaar en chefkok van Afghan Fresh in Leeuwarden. 

Net buiten het stadscentrum van de Friese hoofdstad bevindt zich Afghan Fresh: een Afghaans restaurant voor diner, afhaal en catering. Achter de pannen en aan het hoofd van de onderneming staat de goedlachse Masud Rahmani. Hij is 26 jaar, woonachtig in Leeuwarden en afkomstig uit het Afghaanse Herat. Hij vertelt over dromen en gastvrijheid.

Een beetje moe is Masud wel, geeft hij toe. Samen met zijn vrouw Juul is hij enkele weken geleden trotse ouder geworden van Ayub Jens. ‘Dat betekent de geduldigste en vergevende’, vertelt Masud. ‘Mijn naam betekent aardigheid. Zo heeft alles een betekenis in onze taal.’

Het etablissement aan de Schrans in Leeuwarden ademt Afghanistan. Bij binnenkomst vliegen de oosterse aroma’s je neus in. Er hangen tapijten aan de muur en aan het plafond hangen de typische oosterse lampen. Op de achtergrond klinkt traditionele muziek. ‘Als gasten hier binnenkomen, dan voelt dat alsof zij een andere wereld betreden. Dat vind ik leuk.’

Advies via FaceTime

Dat Rahmani later voor mensen wilde koken zat er al vroeg in. ‘Toen ik jong was, stond ik naast mijn moeder in de keuken. De menukaart in mijn restaurant heb ik aan haar adviezen te danken. Ze heeft mij geholpen met de kruiden, de recepten en de liefde die ik in mijn eten stop.’ Zijn moeder is verder niet bij het restaurant betrokken, maar hij kan nog altijd bij haar terecht voor hulp. ‘Via FaceTime staat ze klaar met advies.’

‘Ik was lang onderweg en het was gevaarlijk’

Wat hij gemeen heeft met zijn moeder, is dat hij niet graag over zijn vluchtverleden praat. Op de website van Afghan Fresh staat dat het een lange, vermoeiende reis vol onzekerheden en spanning was. ‘Mijn moeder vertelde mij niks. Ik was lang onderweg en het was gevaarlijk. Het is nu alsof ik alles in een roes heb beleefd. Mijn moeder praat er liever niet over. Het verleden is geweest. We focussen ons nu op de toekomst.’

Hij wil nog wel wat kwijt over zijn tijd in het azc van Sint-Annaparochie, een klein dorpje in het noorden van Friesland. ‘Het was moeilijk voor mij om op mijn verblijfsvergunning te wachten. Je weet namelijk niet waar je aan toe bent. Toch ging het allemaal heel snel, achteraf gezien. Soms kom ik nog weleens mensen uit dat azc tegen. Dan hoor ik dat ze heel trots op mij zijn dat ik een eigen restaurant heb.’

Hard werken

Zijn vlucht naar Nederland en zijn verblijf in het azc hebben zijn leven gevormd. ‘Wij hebben een Afghaans spreekwoord dat luidt: ‘Na elke moeilijkheid, komt gemak’. Dat betekent iets in de trend van: wanneer jij er in gelooft en er naar leeft, dan komt het altijd goed.’

‘Maar je moet er wel naar handelen. Dat betekent hard werken, hoop hebben, goede mensen om je heen verzamelen en altijd eerlijk zijn. Pas dan krijg je een goed resultaat. In mijn leven gaat alles nu heel goed. Dat komt door het harde werken, maar ook door met mijn hart te werken. Afghan Fresh ís mijn hart.’

Nederlander en Afghaan

Masud voelt zich zowel Nederlander als Afghaan. Met zijn eten probeert hij Nederlanders kennis te laten maken met de Afghaanse cultuur. Soms vindt hij het wel lastig dat hij in Nederland woont en niet daar. Dat kwam eind vorig jaar sterk tot uiting, toen zijn geboorteland door een aardbeving werd getroffen. Veel vrienden en familie wonen nog in Afghanistan. ‘Dat was moeilijk voor mij. Ik wilde daar graag heen en iets betekenen. Maar dat kon natuurlijk niet, want het was daar gevaarlijk.’

Dus besloot hij iets te doen wat wel mogelijk was. Hij startte een doneeractie. ‘Het ingezamelde geld stuurde ik naar Afghanistan. Zij hebben er dekens van gekocht, maar ook olie, rijst en bloem. Belangrijke dingen die op dat moment nodig waren.’

‘Ervaring is heel belangrijk’

En hoe kwam Masud aan zijn eigen restaurant? De culinaire reis  begon in de keukens van verschillende restaurants in de omgeving. Daar vervulde Masud zowat iedere rol, van afwasser tot chefkok. 

‘Ervaring is heel belangrijk,’ zegt Masud daarover. ‘Want een restaurant beginnen is niet zo makkelijk. Ik oefende vooral heel veel. Ik probeerde recepten van mijn moeder uit. In de maanden voordat we onze deuren openden, liet ik mijn vrienden en familieleden verschillende gerechten proeven. Toen ik daar veel complimenten over kreeg wist ik dat het tijd was om open te gaan. Wat helpt is dat ik veel goede mensen om mij heen heb en beschik over een goed team.’

‘In onze cultuur is het belangrijk dat gasten blij zijn’

Voor Masud is eten meer dan alleen voeding. Het is een uiting van gastvrijheid en verbondenheid. ‘In onze cultuur is het belangrijk dat gasten blij zijn,’ legt hij uit. ‘Als iemand op bezoek komt, moet die tevreden de deur uit gaan.’

Af en toe kan Masud het maar moeilijk bevatten. ‘Ik ben 26 jaar en precies dít was mijn droom: een eigen restaurant, Afghaans en halal.’ 

Toekomstplannen heeft Masud nog volop, maar die houdt hij liever nog even geheim. ‘Ik ben bezig met iets groots in de horeca, maar dat komt nog,’ belooft hij.