Home Nieuws 11 juli wordt herdenkingsdag van genocide in Srebrenica

11 juli wordt herdenkingsdag van genocide in Srebrenica

(beeld: Wikimedia Commons)

11 juli is voortaan de internationale herdenkingsdag van de genocide in Srebrenica. Dat heeft de VN – tot ergernis van Serviërs – uitgeroepen na een stemming met 84 landen voor, 19 tegen en 68 afzijdig. Zo schrijft de Volkskrant.

De Servische president Aleksandar Vučić raakt geemotioneerd als hij de uitslag van de VN-stemming ziet en zich realiseert dat zijn lobby tegen de internationale herdenkingsdag van de genocide in Srebrenica niet heeft gewerkt.

In Servië wordt de genocide in Srebrenica veelal ontkend. In het Servische deel van de federale Bosnische staat gingen duizenden mensen de straat op tegen de uitslag van de VN-stemming, meldt de Belgische krant de Morgen. In Servië luidden zelfs kerkklokken als protest.

Op 11 jull 1995 werden er meer dan 8000 moslimmannen vermoord door Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Het bloedbad vond plaats onder de ogen van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, dat de duizenden Bosnische vluchtelingen in de ‘veilige haven’ van Srebrenica moest beschermen en daarin faliekant faalde.