Home Nieuws VN stemt over Srebrenica-herdenkingsdag

VN stemt over Srebrenica-herdenkingsdag

De begraafplaats van Srebrenica. Beeld: Wikimedia Commons.

Een VN-resolutie om 11 juli als herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica aan te nemen, wordt vandaag in stemming gebracht. De Servische regering, die de genocide ontkent, is er niet tevreden mee. Vermoedelijk komt de officiële herdenkingsdag er niet vanwege een Russische veto, meldt ANP.

‘We zullen tot het laatste moment ons ertegen verzetten’, verklaarde de Servische president Aleksandar Vucic vorige week.

In 1995 werden er meer dan 8000 moslimmannen vermoord door Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Het bloedbad vond plaats onder de ogen van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, dat ten doel had de duizenden opeengepakte Bosnische vluchtelingen in de ‘veilige haven’ van Srebrenica te beschermen en daarin faliekant faalde.

De historicus Coen Verbraak maakte daar vier jaar geleden de spraakmakende documentaire Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat over, waar de Kanttekening meerdere columns aan wijdde, zoals een oproep tot excuses voor het Nederlandse falen door historicus Thomas von der Dunk. Bosnische Nederlanders wachten nog steeds op excuses.

De VN-resolutie is geïnitieerd door Duitsland en Rwanda en wordt onder andere gesteund door de VS, Frankrijk en Nederland. In 2015 is eveneens een VN-resolutie in stemming gebracht om 11 juli als herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica aan te nemen, maar die kreeg geen doorgang vanwege een Russisch veto. Vermoedelijk zal dat vandaag opnieuw gebeuren.