Home Nieuws Abdelkader Benali: ‘Moslims vervreemden van Nederland door Gaza en Wilders’

Abdelkader Benali: ‘Moslims vervreemden van Nederland door Gaza en Wilders’

Abdelkader Benali. Beeld: Amber Benali.

De Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali luidt de noodklok over het xenofobe klimaat in Nederland. ‘Dit was het land waar je erbij hoorde, nu staat Geert Wilders op 50 zetels in de peiling’, zegt hij in de Ongelooflijke Podcast van NPO Radio 1.

‘Ik denk dat wat er op 7 oktober is gebeurd en de daaropvolgende winst van Wilders de verhoudingen tussen moslims en de westerse liberale democratieën op scherp zet’, zegt Benali, die ook columnist is bij de Kanttekening.

Volgens de gevierde schrijver is dat niet alleen het geval in Nederland maar in ‘de gehele westerse wereld’. Moslims moeten zich opnieuw uitvinden in de verhoudingen met het Westen. ‘Wat betekent het nou om thuis te komen in je cultuur? Wat betekent het om onderdeel te zijn van een gemeenschap?’

Hij wordt in de radio-uitzending om meer uitleg gevraagd. ‘Toen ik opgroeide was Nederland gewoon het land waar je opgroeide. Soms was het de jas die je aantrok en soms was het de cactus die je probeerde te knuffelen’, zegt hij en wijst op een verschil met jongere generaties die de verkiezingswinst van Wilders en de voortdurende oorlog in Gaza maar moeilijk kunnen verkroppen.

‘Moslims accepteerden’, in zijn tijd, ‘gewoon het land waar ze waren. Wat anders?’, aldus Benali. Bij de jongere generatie zou ‘de vervreemding’ van de jongere generatie Nederlandse moslims al gaande zijn. ‘Sommigen kiezen met hun voeten en gaan naar Dubai om bij een bank te werken.’