Home Nieuws Amsterdamse ‘studenten’ blokkeren tentamens vanwege Palestina

Amsterdamse ‘studenten’ blokkeren tentamens vanwege Palestina

Bron: Pixabay

Op het Amsterdam University College (AUC) konden gisterochtend geen tentamens afgenomen worden. Palestina-demonstranten hadden de ingangen naar de zalen versperd. De politie was meerdere malen op de universiteit om de blokkades op te heffen. Zo meldt universiteitsblad Folia.

Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog is het al maanden onrustig op de universiteit. Palestina-demonstranten eisen een zogenoemde ‘academische boycot’ van Israëlische instellingen. Ze betichten het AUC van samenwerking met Israëlische universiteiten, die apartheid en de bezetting van Palestina zouden legitimeren.

Het is volgens de decaan van het AUC, Martin van Hees, niet bekend of de demonstranten ook studenten zijn, omdat de demonstranten hun gezichten hebben bedekt, meldt Folia. 

‘Hoewel we het recht om te protesteren in Nederland respecteren, zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Een blokkade van onderwijsfaciliteiten vinden we onacceptabel’, aldus Van Hees.

De demonstranten willen verder dat de UvA en de VU de ‘voortdurende genocide op het Palestijnse volk onder het apartheidsregime’ veroordelen.

‘De UvA moet stoppen met het onderdrukken van protesten door middel van dergelijke acties’, citeert Folia een demonstrant. ‘Voor Oekraïne en Black Lives Matter was het geen probleem, waarom nu wel?’

De politie heeft vijf demonstranten gearresteerd.