Home Nieuws Azerbeidzjan stapt uit parlement in Strasbourg wegens verslechterde relatie

Azerbeidzjan stapt uit parlement in Strasbourg wegens verslechterde relatie

Parliamentary Assembly of the Council of Europe. Foto: Wikipedia

Azerbeidzjan staakt de samenwerking met het Parlement van de EU Council (PACE) vanwege verslechterde verhoudingen met Brussel. Zo meldt de nieuwssite RFE.

De Azerbeidzjaanse delegatie verklaart dat het parlement in Strasbourg wordt gebruikt als ‘platform om andere lidstaten op de korrel te nemen’.

De terugtrekking volgt twee dagen na een kritische toespraak van de Duitse delegatie, waarin de geloofwaardigheid van Azerbeidzjan in twijfel werd getrokken. Zo noemde de Duitse voorzitter de status van politieke gevangenen in Azerbeidzjan, de gewelddadige verjaging van mensen uit Nagorno-Karabakh en dat rapporteurs van PACE het gebied niet konden bezoeken in tenminste drie gevallen.

Meer dan 100.000 etnische Armeniërs vluchtten vorig jaar uit de enclave, nadat Azerbeidzjan het hele gebied in september veroverde.

Azerbeidzjan ging niet in op de beschuldigingen van Duitsland en verklaarde dat ‘Azerbeidjanfobie en islamofobie’ zich meester hebben gemaakt van de PACE. Het zou een ‘politiek corrupt, discriminatoir en arrogant zooitje ongeregeld’ zijn in Strasbourg.