Home Nieuws Berlijn schrapt omstreden anti-discriminatieregel voor kunstfonds

Berlijn schrapt omstreden anti-discriminatieregel voor kunstfonds

Urban nation museum in Berlijn. Foto: Wikimedia Commons

Het Berlijnse stadsbestuur heeft een omstreden anti-discriminatieclausule voor kunstfondsen geschrapt. In deze clausule werd kritiek op de staat Israël vereenzelvigd met antisemitisme. De maatregel werd aangenomen na het uitbreken van de Gaza-oorlog, maar na een dreigend boycot van kunstenaars neemt Berlijn een stap terug. Zo meldt de nieuwssite NME.

De clausule was gebaseerd op de IHRA-definitie, een definitie van antisemitisme die in 2016 is aangenomen door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

‘We zijn blij dat Berlijn is teruggekomen van deze beslissing. De clausule vertegenwoordigde alles waar wij tegen waren’, meldt het kunstenaarscollectief Strike Germany. ‘Door de IHRA-definitie van antisemitisme over te nemen, zou het nieuwe anti-discriminatiebeleid mensen straffen die de staat Israël bekritiseren, op het moment dat Israël een genocide pleegt op Palestijnen in Gaza’, staat in de verklaring van het collectief.

Meer dan 1500 kunstenaars ondertekenden een petitie en dreigden met een boycot als Berlijn de clause niet zou schrappen.

Volgens Strike Germany is de strijd nog lang niet gestreden. ‘Dit gaat alleen om een kleine overwinning in Berlijn, in de rest van Duitsland stikt het van de initiatieven om subsidievoorwaarden aan te scherpen. De IHRA-definitie is nog steeds een federale richtlijn en beperkt nog steeds de toegang en het recht tot cultureel werk.’