Home Nieuws BDS boos op De Balie vanwege Israëlisch filmfestival

BDS boos op De Balie vanwege Israëlisch filmfestival

Dorien Ballout, BDS Nederland.

BDS Nederland heeft een boze brief gestuurd naar het Amsterdamse debatcentrum De Balie vanwege het Israëlisch filmfestival dat er morgen van start gaat. Door dit event een podium te bieden maakt De Balie zich schuldig aan ‘artwashing van genocide’, aldus de pro-Palestijnse actiegroep.

BDS staat voor boycot, desinvesteringen en sancties. De wereldwijde BDS-beweging ijvert voor een economische en culturele boycot van Israël, om zo een einde te maken aan de onderdrukking van de Palestijnen.

Het Israëlische Seret Film Festival is volgens BDS Nederlands een onderdeel van de zogenoemde ‘Brand Israel’-campagne uit 2005. Doel van deze door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in het leven geroepen campagne is om Israël positief op de kaart te zetten. Het is een vorm van softe propaganda die Israëls imago in het buitenland moet helpen te verbeteren. Het festival wordt gesponsord door verschillende direct en indirect aan de Israëlische overheid verbonden instellingen, waaronder de Israëlische ambassade, het Israëlische ministerie van Sport en Cultuur en het Israëlische filmfonds.

BDS Nederland vindt het hoogst ongelukkig dat De Balie het omstreden filmfestival faciliteert, terwijl andere theaters en sponsors in Amsterdam het event nu boycotten, vanwege de bloedige oorlog in Gaza. Ook de gemeente Amsterdam sponsort het filmfestival dit jaar niet langer. ‘De Balie moet niet meewerken aan de Israëlische propagandaoorlog en geen podium bieden aan een festival dat gefinancierd wordt om oorlogsmisdaden te verbloemen en Israël af te spiegelen als een progressief en democratisch land’, schrijft BDS Nederland in zijn brief aan De Balie. ‘Dat is artwashing van genocide.’

Morgenavond vindt het filmfestival plaats in De Balie. Dorien Ballout van BDS Nederland vertelt de Kanttekening dat haar organisatie, de antizionistische Joodse organisatie Erev Rav en de Internationale Socialisten zullen demonstreren voor het gebouw. ‘Dit filmfestival is onderdeel van de Israëlische pr-machine, die in het leven is geroepen om de Israëlische oorlogsmachine en de mensenrechtenschendingen te verdoezelen. En nu vindt het plaats terwijl het aannemelijk is dat er in Gaza een genocide wordt gepleegd en de Palestijnen daar met de hongerdood worden bedreigd. De Balie is een voorvechter van het vrije woord. Heel mooi, maar waar is de stem van de mensen uit Gaza? Hun vrije woord wordt door Israël ontnomen.’

De Kanttekening heeft de woordvoerder van debatcentrum De Balie en directeur Yoeri Albrecht gevraagd om commentaar, maar geen reactie van hen ontvangen.