Home Nieuws Belgische oud-minister daagt Turkse regering voor Internationaal Strafhof

Belgische oud-minister daagt Turkse regering voor Internationaal Strafhof

De Belgische jurist en oud-minister Johan Vande Lanotte heeft namens ‘duizenden slachtoffers’ Turkije aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof. De aanklacht, misdaden tegen de menselijkheid, werd al op 9 februari ingediend.

‘Uit respect voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije hebben we besloten om vandaag bijeen te komen’, zegt Vande Lanotte tijdens de persconferentie in Humanity Hub in Den Haag. ‘De bal ligt nu bij het Strafhof, maar het blijft belangrijk dat mensen blijven strijden tegen onrechtvaardigheid’.

De aanklacht betreft ‘misdaden tegen de menselijkheid’, zoals marteling, opsluiting en vermissing. Het gaat om ongeveer dertienhonderd directe slachtoffers met associaties met de Gülenistische, Koerdische of linkse groeperingen in Turkije.

‘In totaal gaat het om tweehonderdduizend mensen die door het Turkse regime om deze redenen wereldwijd tot slachtoffer zijn gemaakt. Ze hebben geen toegang tot de meest basale rechten. Zo zijn er vele gevallen van kinderen die niet naar school kunnen of waarvan het Turkse paspoort is afgepakt. Alles wordt door de autoriteiten ontkend door naar terrorisme te wijzen,’ aldus Vande Lanotte.

Cynisch merkt hij nog op dat het voor het strafverloop ‘ongelukkig’ is dat deze mensen niet werkelijk dood zijn, implicerend dat de zaak dan bij het Hof sterker zou zijn, ‘maar desondanks is dit al zwaar genoeg, omdat mensen nu sociaal dood worden gemaakt’.

De sociale druk is een punt, aangezien geen enkel slachtoffer het aandurft om voor de camera te verschijnen uit angst voor represailles van het regime bij familieleden in Turkije. Ook in de aanklacht zijn de slachtoffers geanonimiseerd, om dezelfde reden.

Onder degenen die wel met naam en toenaam spreken, is de beroemde NBA-speler Enes Kanter Freedom, die via een video uit de VS een boodschap afgeeft tegen het ‘krankzinnige Erdogan regime’. En de linkse journalist Dogan Özgüden die al in 1976 Turkije ontvluchtte en klaagt over het feit dat hij en andere ballingen ‘stateloos’ zijn en Turkije uitspraken van het Europese Hof systematisch naast zich neerlegt.

De journalist Isa Yilmaz uit zijn onbegrip over die angst. ‘Heeft de staat ons dan niet genoeg laten lijden? Als je je niet uitspreekt tegen het Turkse regime, sta je sowieso nergens’.