Home Nieuws Ben-Gvir: maak gevangenissen leeg met executies

Ben-Gvir: maak gevangenissen leeg met executies

Prikkeldraad bij gevangenis. Pixabay

De extreemrechtse Israëlische minister van veiligheid Itamar Ben Gvir heeft andermaal de wenkbrauwen doen fronsen. Hij wil het probleem van overvolle gevangenissen ‘oplossen’ door Palestijnen te ‘executeren’.

Dit meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye. De doodstraf zou ‘deels’ de oplossing moeten zijn voor de met Palestijnen volgepakte Israëlische gevangenissen. 

De regering heeft een wet goedgekeurd waarbij 936 cellen kunnen worden bijgebouwd. Gvir zegt hierover op sociale media: ‘De doodstraf voor terroristen is de juiste oplossing voor het detentieprobleem, tot die tijd ben ik blij dat de regering met extra voorzieningen voor cellen komt’.

De overheid van Gaza meldt dat sinds 7 oktober meer dan 5000 Palestijnen zijn opgesloten in gevangenissen. De Palestijnen zouden de ‘ergste vormen van marteling’ ondergaan, zo schrijft Middle East Eye.  

Ook uit een Israëlisch rapport naar het gevangeniswezen blijken de omstandigheden ‘ernstig’ te zijn, met minder dan drie vierkante meter per gevangene, slechte sanitaire voorzieningen en onvoldoende ventilatie. Er wordt melding gemaakt van een nog niet eerder voorgekomen gevangeniscrisis. Veel gevangenen ervaren stress en paniek hierdoor, dat tot onnodige fricties in de cellen leidt.