Home Nieuws Bibliotheek Utrecht: Zwarte Piet moet weg, Mein Kampf mag blijven

Bibliotheek Utrecht: Zwarte Piet moet weg, Mein Kampf mag blijven

Beeld: GheringBooks, Createspace Independent Publishing Platform

Kinderboeken over Zwarte Piet moeten uit de boekencollectie verdwijnen, maar Adolf Hitlers Mein Kampf mag blijven staan. Dat zegt Ton van Vlimmeren, directeur van de bibliotheek van Utrecht, in het AD.

‘Stereotypen en vooroordelen staan aan de basis van discriminatie. Waar het kinderen betreft, past het niet meer in deze tijd boeken in de collectie te houden die daarin expliciet zijn’, zo legt Van Vlimmeren zijn beslissing uit aan de krant.

Elk jaar worden 60.000 boektitels vervangen. In dat ‘verversingsproces’ worden ook boeken met Zwarte Piet erin vervangen, vertelt hij. Dat doet de bibliotheek Utrecht al enkele jaren.

Mein Kampf, de beruchte semi-autobiografie van Adolf Hitler, blijft daarentegen wel in de schappen staan. Van Vlimmeren: ‘Voor volwassenen ligt dit alles alweer anders, want van volwassenen mag je verwachten dat ze zelf een oordeel kunnen vellen over wat ze lezen.’

Of de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt over Jip en Janneke ook in de ban moeten worden gedaan, omdat die volgens linkse critici vol traditionele genderpatronen zitten? Daarover twijfelt Van Vlimmeren. ‘Het is iets waar zo nodig mijn opvolger haar tanden in kan zetten.’

Van Vlimmeren gaat half december met pensioen. Hij was twintig jaar directeur van de bibliotheek Utrecht.